Crossseizoen in alle hevigheid losgebarsten

Wie naar de opening van de Amsterdamse Crosscompetitie in Nieuwveen trok met het idee ‘dat wordt zweten en stof happen’ kwam (deels) bedrogen uit: het was inderdaad zweten, maar na afloop ontstond er een lange wachtrij bij de (ene) spuit.

Bagger dus, tot veler verbazing. Vooral langs de sloot werd het parcours steeds gladder en de modder dieper. Menigeen koos hier voor lopen en een enkele diehard fietser werd beloond met een duik in de sloot (zie filmpje onderaan). Ten opzichte van vorig jaar was de grootste verandering aan het parcours dat er andersom gereden werd.

Jeugd
Wat niet veranderd was, was de startvolgorde: de Jeugd mocht op een iets ingekort parcours het bal openen. Bij de Jongste Jeugd werd De Amstel alleen vertegenwoordigd door het kersverse lid Max Baars en die debuteerde zeer verdienstelijk: 10e. Nog net in het linker rijtje zouden ze bij voetbal zeggen.
Bij de oudste jeugd zag het er bij de eerste doorkomst indrukwekkend uit: De Amstel op plek 1 t/m 5! Zo mooi bleef het niet; het is crossen, dus dat betekent met vallen en opstaan en de nodige pech. Wel waren plek 1 en 2 in de einduitslag voor De Amstel in de personen van Jelle Boonstra en Viego Tijssen. Michiel Mouris werd 4e, maar die had een dag eerder al voor een primeur gezorgd. Ook Mees van Duren en Julian Vergouw leken in Nieuwveen aanvankelijk hoge ogen te gaan gooien voor een podiumplaats, maar zij werden ver teruggeworpen door materiaalpech. Jesse de Vries overleefde de slag wel, net buiten de top-10 in het enorme jeugdveld.

40+
Bij de 40+ stond weer een mannetje of 100 trappelend van ongeduld te wachten op het vertrek. Nieuwkomer Jeroen van der Vossen won vóór de herboren en onrustbarend fit ogende Ron Vroom. Vaste waarde Hamish Morrin wist als enige Amstelrenner door te dringen tot het podium. Achter deze mannen gebeurde weer veel: heroïsche (onderlinge) strijd, bijna vechtpartijen en meer drama. In de breedte is De Amstel onverslaanbaar in deze categorie; maar liefst 10 man bij de eerste 20.

Wat opviel: Patrick Molenaars keerde na een verblijf van een half jaar net op tijd voor het crossseizoen terug uit Italië alwaar hij niet één keer zijn fiets had hoeven schoonmaken. Gelukkig zorgde Nieuwveen wat dat betreft voor een opfriscursus. Verder lijkt de Italiaanse levensstijl een aanslag geweest op zijn scherpte; vlak voor de streep liet hij zich nog verrassen door een tweetal: een 6e plek was zijn deel. Verder in de top 20 Coen Emmer en Pierre Deen die beiden voortvarend vertrokken, maar later wat terugzakten. De sterke Deen vooral door een te(?) sterke drang naar voren resulterend in een druistige rijstijl met foutjes. Dick Visser, ook heel sterk, dieselde lekker door en reed als 4e Amstelrenner nog net in de top 10.

40- en Nieuwelingen en Dames
Bij de Nieuwelingen en Dames worden de startvelden ook steeds groter. Met veel plezier doken ze in grote getalen het veld in en hadden al heel snel de staart van de 40- te pakken. Tristan Geleijn en Wessel Mouris reden voortvarend weg en Tristan wist de kop vrolijk babbelend vast te houden: met een wheelie passeerde hij de streep als winnaar. Wessel werd 3e en Aagtje Dijkman was de enige en beste Amsteldame in de top-10: 9e.

In de 40- was er de overheersing van drie Uithoorners die al maanden (volgens sommigen jaren) zich aan het voorbereiden waren op het crossseizoen, en dat loonde in Nieuwveen. Van de Amstel-crossers waarvan de meesten hun crosser net een weekje uit de schuur hebben gehaald was Niek Voogt de beste: na een felle strijd met Menno Broex werd hij 6e. In het massale veld werd gestreden en gevloekt (o.a. door Sander Boerkamp, 15e , zie filmpje), en uiteindelijk finishte slechts een achttal in dezelfde ronde als de winnaar.
Het was mooi weer om te fietsen, maar misschien iets minder mooi om te crossen. De kop is er af, en ook een aantal derailleurs. Volgende week ronde twee; op Sloten.

 

Een gedachte over “Crossseizoen in alle hevigheid losgebarsten

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑