ACC Nes a/d Amstel en meer lief en leed

De 4e rit van de Amsterdamse Crosscompetitie werd een zware editie; een slijtageslag voor mens en machine. Maar voor het zover was werd zaterdag op Sportpark Sloten eerst nog het regiokampioenschap voor NH-ZH en Midden afgewerkt.

De verwachtingen voor het RK werden niet ingelost. Owen Geleijn was de uitzondering; hij werd bij de Junioren keurig 3e, maar de categorie waar het meest van verwacht werd, de Masters 40+ en 50+, stelden teleur. Waar op zijn minst podiumplaatsen werden verwacht moest genoegen worden genomen met een 5e en 6e plaats van Hamish Morrin en Michael Breedt bij de 40+ en een 5e en 7e plaats van Marcel Witte en Caspar Hermans bij de 50+.

Wat ging er mis bij de Masters? De moderne wielrenner heeft weliswaar een keur aan apparatuur op zijn stuur, maar geen buienradar. En even naar de lucht kijken is uit den boze: men loert naar elkaar (wat voor banden heeft hij?), voelt elkaars banden (hoe hard?) of is in zijn bubbel het parcours aan het visualiseren.

Toen het echter vlak voor de start onverwacht ging regen (in ieder geval voor de Amstelmasters overwacht) veranderde het parcours in een glijbaan en waren de mannen met hun snelle Grifo-profiel veroordeeld tot slapstickachtige uitglijders, pirouettes, dubbele Rietbergers en ordinaire valpartijen.

Was er dan helemaal niets positiefs te melden over de zaterdag? Jazeker wel! Michiel Mouris (cat. IV) won deze dag de 15e nationale veldrit in Dordrecht.

Revanche in de Nesser Cross
Terug naar de Nes: een zware editie zoals altijd. De lager gelegen gedeeltes zijn drassig, begroeid met (te) lang gras en na veelvuldig gebruik door plaatselijke hangkoeien hobbelig, héél hobbelig, en bezaaid met de beruchte Nesser vlaaien. Het hoger gelegen gedeelte is weliswaar iets droger, maar daarmee heb je het verschil wel gehad. Bovendien moet je meerdere keren per ronde flink buffelen om vanuit de lagergelegen velden de Nesser hoogvlakte te bereiken. Het parcours was ten opzichte van vorige edities hier en daar wat verlengd met extra lussen en leverde daarmee prachtige plaatjes af. (zie voor fotolinks de ACC-site) Geen makkelijk crossje dus, maar een cross voor kerels!

Het materiaal had het zwaar in de Nes. Rond de derailleur vormden modder en gras gezamenlijk enorme klonten en de fietsenmakers rond Amsterdam kunnen de komende dagen een run op padjes/derailleurs verwachten.

Jeugd
Bij de Jeugd ontbraken o.a. Viego Tijssen en Michiel Mouris (zij verkozen het BMX-XL parcours van Hilversum voor een landelijke jeugdcross), en dat gaf Jelle Boonstra en thuisrijder Mees van Duren de gelegenheid de lakens uit te delen.  Jelle was uiteindelijk met een aardige voorsprong de sterkste. Julian Vergouw stond deze keer op de vierde plaats, en de voor dit jaar debuterende Wouter Beekman werd 22e. In de jongste Jeugd weerden Fabio Valerio en  Max Baars zich weer kranig: zij werden 7e en 12e. Er was  een wedstrijd voor de schooljeugd waaraan met zichtbaar enthousiasme door de kinderen werd deelgenomen. Fleur Wesselingh was daarin de beste met Ruben de Kuiper en Jaegger de Vries op de andere podiumplaatsen.

 


40+: Met zijn allen de modder in
Bij de 40+ het gebruikelijke startveld van een mannetje of 80 dat na het verharde rondje door het dorp met overgave de boterzachte velden indook. De Amstel scoorde met 12 man bij de eerste 20 een season’s best, maar moest de overwinning wederom ruimschoots laten aan Ron Vroom. Op het podium hielden de Amstelmannen Hamish Morrin (2) en Marcel Witte Vroom gezelschap. Dick Visser loste zijn belofte van vorige week in: niet gehinderd door materiaalpech stoomde hij de top 10 binnen: 9e. Patrick Molenaars is wekelijks stabiel op plek 4 of 5 (deze week 5e) maar jaagt tot nu toe vergeefs op een podiumplek en de bloemen. Daarachter waren er weer veel renners die met elkaar streden: positiewisselingen volgden elkaar continu op, maar uiteindelijk zat iedereen weer op zijn eigen plekje, zoals het hoort.

40-, Nieuwelingen en Dames: Oude Elferink heerst
Tommy Oude Elferink liet er geen ras over groeien, of modder, in ieder geval nam hij in het begin meteen de kop en stond die niet meer af. Owen Geleijn sputterde nog even tegen, maar moest uiteindelijk ook ruim het hoofd buigen en moest genoegen nemen met de tweede plaats. Tommy dus 1e, Owen 2e en Niek Voogt fladderde over de modder naar plaats 3. Vanuit het achterveld stoomde een andere lichtgewicht nog wel op, Kenny Nijssen, maar Niek hield stand. Menno Broex mengde zich ook nog enige tijd in de strijd om plaats 5, maar kettingproblemen zorgden ervoor dat hij terugviel naar 11. Niet meer in de uitslag de bijzonder snel gestarte Friso van Diemen: op zijn MTB reed hij zelfs even op plaats 5, en ook de met gebruikelijke pech kampende Sander Boerkamp en ook Ruben van der Pijl en Roel Mouris moesten met defecten de douche opzoeken. De Nes eiste zijn tol.
Dat gold ook voor Nieuweling Wessel Mouris (derailleur) die zich daardoor niet in de strijd kon gooien met Tristan Geleijn die tot zijn eigen verbazing de zege pakte vóór Chris Oosenbrug en Elian Lagendijk. Elleke Claessen was verreweg de snelste dame.

Afsluitend was iedereen het erover eens dat het toch weer een prachtige cross was die – perfect georganiseerd door René Markus en de mensen van de Supportersvereniging – veel mensen deed genieten. Voor héél veel plaatsjes en foto’s en alle uitslagen verwijzen we uiteraard naar de site van de ACC: https://sites.google.com/site/amsterdamsecrosscompetitie/home.

Volgende week een heel ander verhaal: in ‘t Twiske. De cross is elke week anders!

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑