ACC Waarderpolder: ouderwets stoempen

De Amsterdamse Crosscompetitie is halfkoers. Voor het zover was moest er eerst een loodzware editie van de ‘Manegecross’ van HRC Excelsior afgewerkt worden. Een paar dagen met regen is genoeg om er een zware koers van te maken.

Om de naam ‘Manegecross’ extra eer aan te doen was er deze editie een tweede paardenbak in het parcours opgenomen. Voordat je de vertrouwde binnenbak in mocht werden de renners eerst nog door een buitenbak geslingerd. Waar je in de droge bak eindelijk een stuk van het parcours vond waar je een keertje tempo kon maken, moest je je in de buitenbak door een soort drijfzand heen worstelen. Natuurlijk waren er balken (drie) in het parcours opgenomen – het is tenslotte een manege – maar daarmee waren de frivoliteiten wel zo’n beetje op. De rest van het parcours was voornamelijk rechtdoor beuken met als enige onderbreking diepe prut die op sommige punten beter lopend overbrugd kon worden. Het was kortom een cross voor renners met macht. Maar het was wel kóers, en daar gaat het om.

Jeugd
Bij de oudste Jeugd greep De Amstel de macht met een clean sweep. Jelle Boonstra besteeg het hoogste treetje met Mees van Duren op plek twee en Julian Vergouw op drie.  Iets verderop Jesse de Vries en Wouter Beekman. Bij de jongste Jeugd pakte Max Baars een plekje in de top 10 (9e) en werd Fabio Valerio 14e.

40+; Hamish voor zijn eerste
Bij de Masters 40+ was de zege voor een renner met power: onze eigen ATAC/Amstel-renner Hamish Morrin brak de ban met zijn eerste zege van dit seizoen. Op het podium werd hij geflankeerd door Ron Vroom, die de afgelopen weken veel indruk maakte maar zijn verjaardag geen gouden glans wist te geven, en Mark Touwen. De tweede Amstelrenner werd Patrick Molenaars op een zo langzamerhand vertrouwde 5e plek en Dick Visser – nog zo’n renner met macht – vestigde met een 7e plek zijn ‘personal best’ van dit seizoen. Ook Pierre Deen kwam op dit parcours goed uit de verf: rijdend op top 10 koers werd hij echter teruggeworpen door een disfunctionerende tubeless band. Na een wielwissel begon hij aan een ijzersterke opmars die hem nog op de 11e plek bracht met in zijn gevolg een viertal Amstelrenners dat elkaar wekelijks op leven en dood bestrijdt: Van Hoeijen, Hermans, Broex, en  Van der Putten; in die volgorde.

40- en Nieuwelingen, en Dames
In de 40- klasse was het opnieuw Dennis Souverein die naar de zege soleerde. Niek Voogt moet in staat zijn om hem te bedreigen, maar na een paar dagen koorts was dat zondag niet mogelijk.  Zelfs de lichte Niek zakte weg in de modder om nog maar nipt in de top-10 te rijden. Bij de Dames wel weer een zege: voor de sterk trappende Rosan Koper die Judith Jelsma op beperkte achterstand hield. Bij de Nieuwelingen soleerde Tristan Geleijn weer naar de zege; met rondetijden waarmee hij in de 40- goed voorin zou eindigen.

De klassementen beginnen vorm te krijgen in de ACC. Volgende week een heel anders parcours in de Ouderkerker Cross.