NK Veldrijden Surhuisterveen (update foto’s Kristel Nijssen)

Het crossweekend van 13 en 14 januari 2018 stond in het teken van de Friese modder. Bij de veldrijders is Surhuisterveen al jaren een bekende vanwege de Centrumcross. Het parcours loopt immers door een winkelstraat, over de parkeerplaats van de supermarkt, en maakt handig gebruik van de groenvoorziening. Niet echt NK-waardig zou je zeggen. Juist dát was een reden voor de organisatie er het maximale uit te halen. Zo was er een kunstmatig soort terp gemaakt waar je 2 keer overheen moest. Voor de supermarkt een enorm hoge brug – de winkel moest immer bevoorraad blijven worden. Verder 2 balkjes, schuine kantjes rondom de ijsbaan en het zand voor de finishstraat. Geen traditie werd vergeten: de materiaalpost stond half onder water met enkeldiepe modder. Dit alles omgeven door zwaar lopende Friese doorweekte veengrond en korte verharde stroken om te herstellen. Ter daarbij op het gegeven dat een kampioenschap altijd anders is, en je hebt een fraai sportweekend.

50+

Op zaterdag beten de Masters het spits af. Aan het vertrek Marcel Witte, Patrick Molenaars en Pierre Deen. Marcel had met zijn startpositie op de eerste rij de beste papieren in huis. Hij vertrok goed en kon lange tijd zijn positie bij de eersten behouden. Daarna trad er wat verval in, niettemin resulterend in een uitstekende 9e plaats. Patrick Molenaars kwam daarachter binnen op een 13 plaats. Voor hem was het te veel lopen en ploeteren. Pierre Deen zat lang kort achter Patrick, maar zoals al vaker dit seizoen: de lucht in zijn achterband gaf de voorkeur aan de frisse Friese buitenlucht. Ook dat lot moet je respecteren.

Marcel Witte

40+

Bij de Masters 40+ stonden Michael Breedt en Jan van Herwijnen in de Amstelkeuren aan het vertrek. Voor Michael een mentaal zware wedstrijd. Ploegen door de modder heeft niet zijn voorkeur. Zijn kracht ligt in raketstart, sprinten van bocht naar bocht, en draaien en keren op technische passages. Dit alles was ver te zoeken in Friesland. Behalve dan steeds diepe wordende sporen dat het rijden er niet gemakkelijker op maakte. Michael begon rustig, op advies van Marcel 2 tandjes lichter dan normaal rijden, en de laatste ronde nog eens vol gas. Een prima 13e stek was zijn deel.

Michael

Jan volgde min of meer het zelfde stramien. Door wat vermoeidheidfoutjes en de combinatie van slechts 1 fiets verloor hij de aansluiting bij een groepje dat voor plek 20 koerste. Toch werd hij naar tevredenheid 23e. Zijn beste notering op een NK sinds jaren.

Junior-Vrouwen

Hier aan het vertrek Rosan Koper. Nog niet heel lang Amstellid, maar wel met volle inzet een veldrijdster. Ze reed dit seizoen het merendeel van haar wedstrijden in ACC-verband, maar wist toch uitstekend voor de dag te komen op het NK. Na de start kwam ze in het veld vast te zitten achter een valpartij, en moest als een van de laatsten weer opstappen. (Bron: www.podium.tv)
Een goede inhaalrace bracht haar op plek 14 terug.

Elite-Vrouwen

Jeanine Laudy was over het hoofd gezien in de voorbeschouwing. Maar ze stond wel degelijk aan het vertrek in Friesland. Strijdend voor een goede plek, de balken leken elke ronden hoger, nog geruime tijd in beeld toen de koploopster haar inhaalde.  26e werd ze.

Nieuwelingen

Op zondag was het de beurt aan Wessel Mouris en Tristan Geleijn. Het parcours vrijwel ongewijzigd, misschien hier en daar wat drogere stukken uitgezet. De modder deed Wessel blijkbaar goed, hij reed naar een uitstekende 39e plaats. Tristan is wellicht de pechduivel tegengekomen? Hij eindige ver naar achteren, 60e.

Amateurs

Sinds jaar en dag staan bij de Amateurklasse heeft grootst aantal renners aan het vertrek. Dit jaar in Surhuisterveen over de gehele breedte gezien sowieso wat minder renners dan andere jaren. Niettemin ruim 60 man aan het vertrek bij de Amateurs. Daar tussen, zo rond het midden staat Tony Stoffels. Hoe zijn koers verlopen is is niet bij de redactie bekend, maar gezien zijn prima uitslag op plek 34 hoefde hij dit jaar niet af te rekenen met allerhande (materiaal)pech.

Junioren

In deze klasse was Owen Geleijn onze man. Hij doet het al paar jaar meer dan goed in de nationale crossen, van september tot januari staat hij er. Zo ook zondag in Friesland. Net geen top tien, maar verder een meer dan uitstekende 12e plek.

Volgend jaar staat het hele NK-circus in Huijbergen. Dat parcours wordt een heel ander paar mouwen! Bergjes en steile afdalingen door het zand. Of dezelfde renners er weer staan? Over een klein jaar weten we het.

(beeld Wormgoor Fotografie)

Meer foto’s

Kristel Nijssen (bekend van de ACC) was in Friesland en maakte een fraaie serie foto’s met veel bekende (Amstel)coryfeeën.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑