The Next Generation Internationaal Junioren toernooi in Apeldoorn (update)

Drie Amstelrenners stonden dit weekend op de startlijst van het zeer gerenommeerde baantoernooi “The Next Generation”: Tijmen van Loon (sprinters) Niall Tilli en Enzo Leijnse (duur)

De startlijst was gevuld met 150 Junioren van 11 nationaliteiten, waarbij de Engelse en Franse equipe hun voltallige 2e jaars selectie hadden meegenomen. Klein detail; het baanbudget voor de Nieuwelingen- en juniorenteams in Engeland is het 6-voudige van het gehele wielerbudget van de KNWU. Dit was dan ook te merken aan de uitslagen en de uitstraling van de Engelsen. Bijna elke koers hebben zij gewonnen.

Vrijdagavond begon met een Teampursuit (ploegenachtervolging). Voor Nederland waren de beste 4 van de individuele achtervolging van het afgelopen NK uitgenodigd. Helaas was er 1 renner ziek en de anderen had een ander excuus om niet te komen. Hierdoor stonden er 4 renners aan de start die nauwelijks trainingservaring met elkaar hadden. Des te opvallender dat ons team gewoon strak naar een vierde plek in het algemeen klassement reed, 4e van de 16 Europese topteams: een knappe prestatie. Dus de volgende dag een rit om de derde plek.

Helaas kwam de Franse begeleiding met veel aplomb naar de jury en wist deze van het ongelijk van deze klassering te overtuigen. Hierdoor geen finale maar een strakke 5eplaats met 04:18 als tijd.

Het verdere toernooi bestond uit een sprintonderdeel voor de sterke mannen en vrouwen en de traditionele baanwedstrijden zoals scratch, afvalkoers, temporace, puntenkoers, individuele achtervolging, dernykoers en de spectaculaire Madison (koppelkoers)

Tijmen deed mee aan de sprintseries, de keirin en de teamsprint. Ook daar een zware concurrentie van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.

Met name tijdens de derde dag kwam Tijmen goed op stoom, met een mooie overwinning en een tweede plaats tijdens zijn keirin-series en een 6e plaats tijdens de teamsprint (samen met Mark Bakker en Gino Knies).

De eindconclusie op zondagmiddag mag zeker zijn dat onze Amstel mannen Europees niet onder doen voor de grote baanlanden zoals Engeland, Frankrijk en Tsjechië.

Alle renners hebben telkens een top 10 klassering gereden. Met als opvallende resultaten voor Enzo 3e in de puntenkoers en 2e in de zeer spectaculaire Madison. In de Madison werd er door diverse landen zeer hard en gevaarlijk gereden. Duwen, trekken en totaal geen rekening houden met de andere renner: spectaculair en gevaarlijk, maar een keiharde en snelle leerschool voor onze renners.

One thought on “The Next Generation Internationaal Junioren toernooi in Apeldoorn (update)

  1. Inderdaad een mooie prestatie van de Amstel junioren op de baan. Helaas blijft baanwielrennen een ondergeschoven kindje bij de KNWU. Het is ook jammer te lezen dat de jury blijkbaar nog steeds het kwakwerk toestaat op de baan. Het is mijn ervaring dat vooral de Engelsen daar een handje van hebben.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑