Het enige échte openingsweekend is in België en De Amstel was erbij

Dit zeer zonnige, maar koude weekendje leende zich perfect voor hét openingsweekend. Bij onze Zuiderburen werd gestreden op de postzegel die de Vlaamse Ardennen heet. Dylan Groenewegen won met meer dan overmacht Kuurne-Brussel-Kuurne, maar ook de Juniorenploeg van WPGA liet zich goed zien.

KBK voor Junioren: sterk begin

Ploegleider Joost Mouris trok met de fonkelnieuwe “Nieuwe Maten”ploegauto van WPGA Junioren naar Kuurne. Daar was het net als hier zonnig, winderig en fris. Met Joost waren vijf sterke Junioren meegetrokken voor 125 km door Vlaanderen met kasseistroken (o.a. Mater en de Varent), hellingen (o.a. de Oude Kwaremont en Kanarieberg) en veel zware stukken tussendoor. De mannen Niall Tilli, Owen Geleijn, Victor Broex, Mohs Klunder en Wieger Göbel gingen goed voorin van start, maar na het gedrang voor de Wolvenberg zaten ze behalve Owen toch iets te ver. Een valpartijtje vlak voor Niall en Mohs en problemen met de pedaal voor Wieger zorgden ervoor dat ze alle zeilen bij moesten zetten. Voor Wieger en Mohs was mede daardoor ná de Kwaremont (bijna 70 km) de koers voorbij. Desondanks een mooie ervaring.  Voor de rest ging de koers door in het uitdunnende peloton. Bij Niall ging het kaarsje uit na de Kwaremont: in een tweede peloton reed hij desondanks naar plaats  44. Zelfs een prijsje.
Voor Victor sloeg na 40 km het pechduiveltje toe: hij reed op een slecht moment lek (wagens waren ver achter, het peloton was versplinterd), maar met een wiel van de neutrale wagen kon hij door. Het peloton was toen echter al lang uit zicht en de situatie leek hopeloos. Maar hopeloos is het pas als je uit koers wordt gehaald. Dus gaf Victor niet op en en na enige tijd kon hij voor en na de Kanarieberg keurig door de ploegleider op sleeptouw genomen worden zodat hij na 25 km achtervolgen vlak voor de Kwaremont tóch nog kon aansluiten. Toen was het zaak om snel naar voren te gaan, en dat lukte ook nog en daar trof Victor de weer sterk rijdende Owen in zijn debuut bij de Junioren aan. Van voren was echter hét grote Belgische talent Remco Evenepoel (onthoud die naam), al weg gereden om na bijna 60 km onbedreigd naar de finish te soleren. Onwaarschijnlijk.
Maar goed: in de finale sprong Victor in de laatste kilometers nog weg om pas 50 meter voor de streep door het eerste deel van de groep te worden ingehaald. Owen zat daarbij: heel knap 8e, en Victor evengoed nog 12e. Met een 8e plaats in het Ploegenklassement (33 ploegen uit NL, B, Den, GB, Fra) was de ploegleider ook tevreden. Naar verwachting zal dit vast wel leiden tot uitnodigingen voor meer mooie koersen!

Riejanne Markus liet zich ook goed zien. In de hoog genoteerde Omloop Het Nieuwsblad voor Dames zat ze mee in de sterke eerste groep: 28e. Net als een dag later in de Omloop van het Hageland. Best knap dus.  Tenslotte was ook de Elite-ploeg van WPGA in twee koersen in Vlaanderen aanwezig. Nils Wolffenbuttel strandde in Brussel – Opwijk in het peloton, terwijl  favoriet Teun Mouris na een val de koers moest verlaten.

Bij ons in de buurt werd ook gereden op glooiend terrein: op het nieuwe en nogal open terrein van de Beverwijkse heuvel bij de Zwarte Markt. Om het Kampioenschap van Kennemerland. Niet alle uitslagen zijn binnen, maar er waren in ieder geval twee winderige titels voor de Amstelrenners: Roos Markus bij de Dames en Wessel Mouris bij de Nieuwelingen, terwijl thuisrijdster Rosan Koper ook in de kopgroep zat.

Meer volgt wellicht nog.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑