Koning van Sloten en andere koersen

Na een weekendje met wat afgelastingen was het afgelopen weekend zowaar weer redelijk koersweer. De temperaturen léken niet eens meer op winter, hoewel er in het Olympisch Stadion nog hard geknokt werd om de wereldtitels op de schaats. Voor wielrenners waren er de véél belangrijkere wedstrijden om het Kampioenschap van Amsterdam op Sloten. Sloten…niet het meest uitdagende parcours van de Voorjaarskampioenschappen, maar soms wil het nog wel eens selectief zijn, door het weer of de afstand zo vroeg in het seizoen. Zaterdag ging een aardig contingent Nieuwelingen mee in de koers die wat matjes was. Toen er één renner ontsnapte waren de Amstel Nieuwelingen niet attent genoeg om mee te zijn, of een achtervolging op touw te zetten. Het werd dan ook een sprint voor plek 2 waarbij Tristan Geleijn op de 5e plaats de beste was met Wessel Mouris een paar plekjes verderop.
Bij de Masters werd er was er zowaar als collectief gereden.  Caspar Hermans  ontvluchtte met één andere renner het peloton. Mede keurig afgeschermd door een aantal ploeggenoten reden ze langzaam uit zicht. Caspar kon zijn sterke vlucht mooi afmaken en werd knap winnaar in de 50+. Alleen Auke Broex zat verder nog in de top-10, hoewel Pierre Deen ook een mooie in schoonheid stervende poging deed. In de later afsprintende 40+ reed de Wouter de Jonge naar de vierde plaats bij de 40+, terwijl de op dit niveau debuterende Spike Huisman 6e werd. Overigens had de organisatie van Wielervereniging Amsterdam kennelijk niet veel zin in de Masters: ze startten veel te laat en werden binnen het uur afgevlagd. Volgende keer kan dat beter.
Op zondagochtend reden de Jeugd en de Dames op een heel nat en erg vies parcours. De Jeugd was er in een nog wat klein gezelschap. Veel Amstelrenners komen pas uit hun winterslaap als de Jeugdtrainingen beginnen; welnu dat is komende dinsdag! Viego Tijssen 3e werd in cat 5/6, net voor Julian Vergouw en ook Mees van Duren (cat 7) en Max Baars (cat 1/2) reden zich op het podium: 3e. Vooral in cat 5/6 was er een heel groot startveld. Uitslag Overigens trok Tyler Eyk alvast het land in: in Hoogerheide zette hij zijn eerste streepje door de cat IV koers te winnen.
In de wat gedevalueerde “Elite”- koers reden ook veel Amateurs en Junioren mee: Sander Boerkamp en (weer) Spike Huisman deden het prima door beiden naar top-10 te sprinten.

Eerste podiumplaatsen voor de Junioren

Een aantal andere Junioren zat afgelopen weekend in België met de WPGA Junioren. Twee koersen op het program. Op zaterdag in het natte Vollezele (met tien keer de “Congoberg” – 600 meter kasseien), en zondag in Knesselare. Oorlog maken was het devies van ploegleider Martin Buyck. Zaterdag ging dat lang goed met in de kopgroep van 5 zowel Owen Geleijn als Niall Tilli. Toch verliep het afmaken niet helemaal zoals gewenst. Niall deed wat te veel doldrieste overnames en moest lossen (maar werd toch nog 4e) en Owen kwam de man met de hamer tegen. Enzo Leijnse werd in het uitgedunde peloton nog 14e, kort daarna gevolgd door o.a. Menno en Victor Broex, Mohs Klunder en Ruben van der Pijl. Wieger Göbel kreeg in de laatste ronde een oorverdovende klapband.

De dag erna werd koers gezet naar Knesselare. Ook weer zo’n Belgisch dorp waarvan je de naam snel weer vergeet. Meteen uit het vertrek ontstond onder impuls van de Amstelmannen een kopgroep van 10 met Victor, Owen, Enzo en Daan Hoeks. Later sloot nog een zestal aan zodat 16 man vooruit reden en bleven. In de finale deed Victor nog een vergeefse poging om te winnen en ook Enzo’s sprint strandde net voor de streep toen hij werd ingehaald door een snelle Belg. Enzo 2e, Owen 3e, Victor 6e, Daan 15e. In het peloton grepen Menno (31e) en Wieger (40e) ook nog een heel klein prijsje. In beide koersen lieten de Junioren zich in ieder geval goed zien.

Volgende week meer koers, waaronder het Kampioenschap van Amstelland, zondag op ons parcours!

Een gedachte over “Koning van Sloten en andere koersen

1. Natuurlijk was de overwinning van Tyler Eyk niet in Hoogerheide maar de traditie getrouwe openingskoers voor de jeugd in het wielerdorp van Nederland..St.Willebrord naast de dorpenomloop van Rucphen een fors aantal kilometers verderop…Jesse de Vries werd daar nog keurig 10e in categorie 6. 😉