Drie weekends op rij in UCI koersen met de WPGA/Amstel-junioren – Deel 2 Aubel-Thimister-Stavelot (BE)

De afgelopen drie weken was ik, Robbert Tilli, vader van Amstelrenner Niall, mee naar drie UCI koersen in Frankrijk en België die gereden werden onder de vlag van WPGA. Lees hier deel 2 van onze belevenissen. Dit keer spelen ze zich af in de Ardennen bij de driedaagse etappekoers Aubel-Thimister-Stavelot. Onze junioren doen niet mee voor spek en bonen, dat is me gaandeweg wel duidelijk geworden. Dat er in het peloton ook ene Remco Evenepoel meerijdt, nemen we maar voor lief. Zolang je maar je eigen koers rijdt, is er feitelijk weinig aan de hand.

VRIJDAG  3 AUGUSTUS – ZONDAG 5 AUGUSTUS 2018: AUBEL-THIMISTER-STAVELOT (BE)

WPGA-renners: Daan Hoeks, Victor Broex, Menno Broex, Niall Tilli en Owen Geleijn
Ploegleiders: Auke Broex en Judith Rem; Mekanieker: Joram Grootveld (1e etappe), Rogier Geleijn

VRIJDAG 3 AUGUSTUS 2018: ETAPPE 1: AUBEL-AUBEL

Het is weer koers, een driedaagse nog wel, ditmaal in de Ardennen. Na afloop is iedereen het erover eens dat dit de zwaarste juniorenkoers is die er is, zwaarder nog zelfs dan ‘Valromey’ in de Alpen, die ze recent ook nog onder de wielen hebben gehad. Maar laten we eerst maar eens beginnen bij het begin.

De uitvalsbasis is het ‘buitenverblijf’ van de Broexjes in Maastricht. Dat is bijzonder handig. Renners en begeleiders worden zeer gastvrij ontvangen door de wielerfamilie uit Ouderkerk. De eerste koersdag start en finisht in Aubel, waar een goede sfeer hangt. De opwinding is voelbaar. Leuk dat Owens personal trainer Joram Grootveld ook een dagje is overgekomen en als onze mekanieker actief is.

Het fenomeen Remco Evenepoel is helaas ook van de partij en rijdt iedereen op een hoopje behalve de ‘honderdjarige’ Eritreeër Girmay Biniam Hailu van de internationale ploeg met renners uit elk continent (Centre Mondial du Cyclisme). De Afrikaan is blijkens zijn licentie, die gewoon op internet te vinden is, twee jaar ouder dan de andere deelnemers. De Belgische wielerpers en Remco’s meegereisde hofhouding raken maar niet uitgepraat over de ijzersterke Belg, die onlangs bij Quick Step heeft getekend. Wij vinden een Afrikaanse ‘mooiboy’ in de gele trui minstens zo opzienbarend.

Onze jongens strijden goed mee. Victor wordt 22e, Owen 29e, Niall 38e, Daan 40e, alle vier op 1:58, terwijl Menno op ruim twaalf minuten de op plek 131 binnenkomt. Daarna is het teugsjezen naar ‘Mestreech’ om het ‘wereldrecord eten door junioren’ te verbeteren. Dat doen die jongens best aardig.

ZATERDAG 4 AUGUSTUS: ETAPPE 2A EN 2B, PLOEGENTIJDRIT EN RIT IN LIJN THIMISTER-THIMISTER

Op zaterdagochtend is er de ploegentijdrit, die dramatisch verloopt. Het is chaos. Dat krijg je als je er niet op oefent. Niall, die toch de ploegenachtervolging op de baan gewend is, moet lossen in het onregelmatige verloop. Ook Menno sneuvelt, maar zijn klassement was toch al naar de vaantjes. WPGA wordt slechts 19e, op eerbiedige afstand van bijna

twee minuten achter winnaar B’TWIN, de juniorenploeg van AG2R. Hailu blijft in het geel, dat hem verdomd goed staat, maar dit terzijde.

De middagetappe is ‘een ander paar mouwen,’ zou Sporza-commentator Michel Wuyts zeggen. Evenepoel pakt geel na een dag in de ‘bollekestrui’ te hebben gereden, maar de dagzege is voor de sterke Deen Fredrik Thomsen. Owen zakt in het klassement en in het jongerenklassement doordat zijn zadel van zijn nieuwe fiets is ingezakt, onnodige malheur. Vader Rogier net terug uit de wielerweek in Assen kan als mekanieker direct aan de bak. De etappe-uitslag is: Victor 23e, Niall 45e, Daan 56e, Owen 101e en Menno DNF. In het algemeen klassement worden de volgende posities ingenomen: Victor op plek 39, Daan op 42, Niall 61 en Owen 85. De etappe voltrekt zich in de hitte. De bidons vallen niet aan te slepen. Hoe zullen de vermoeidheden morgen doorwegen? Dat is de grote vraag aan het eind van dag 2.

ZONDAG 4 AUGUSTUS: ETAPPE 3 RIT IN LIJN STAVELOT-STAVELOT

Vandaag is de dag van de waarheid, die wielergod in wording Remco Evenepoel vast al maanden tevoren met rood potlood heeft aangegeven in zijn agenda. Op zeker dat hij vandaag wil winnen, om zo zijn grote overmacht te benadrukken. We vragen ons hardop af wat onze eigen Enzo Leijnse tegen deze renner zou hebben kunnen ondernemen. Maar die is er niet, dus alle zolderkamerdiscussies kunnen gestaakt worden. Wat we wel weten, is dat Victor Broex altijd sterker wordt tijdens zo’n meerdaagse. Die moet zijn klassement toch nog wel kunnen verbeteren, is de verwachting. Zijn vader, ploegleider Auke, wil dat de renners zich in elke geval tonen in de Koninginne-etappe over alle reuzen van Luik-Bastenaken-Luik. ‘Liever 100e na veel strijd, dan 30e door alleen in het wiel te hebben gezeten.’ We gaan het gauw zien. Menno die niet meer van start gaat, doet een leuk trainingsritje naar de koers, als fan zeg maar.

Aanvankelijk gaat er een groepje van een mannetje of zes weg. Ik sta met Julia, Judith en Owens jongere broer Tristan op een beklimming. Het ziet er goed uit, totdat alleenheerser ‘EVP’ bij de junioren opstaat en met harde hand gaat regeren. In het bos zien we Victor en Niall nog aardig in zijn buurt. Daan zit al tussen de auto’s, terwijl Owen ziek moet opgeven. Daar gaat z’n kans op de witte trui, als dat al niet gebeurd is in de etappe van gisteren met die nare pech onderweg. Je voelt als toeschouwer dat het nu niet lang meer kan duren. Hoogste tijd voor de Evenpoel one-man show zien we dan ook twee beklimmingen later. De laatste veertig kilometer rijdt hij solo op de eindoverwinning af.

Victor ziet af als een beest, Daan wordt uit koers genomen, Niall is in de laatste plaatselijke ronde ‘preventief verwijderd’, maar wordt wel geklasseerd als 45e. Onze beste man is zoals voorspeld Victor als 42e op dik zes minuten. Als Evenepoel op het podium alle truien in ontvangst komt nemen, toegezongen door zijn entourage, nemen de andere renners de schade op. Van de 170 gestarte renners hebben er slechts 57 het eindklassement gehaald. Bij ons zijn dat Victor (38e) op 10:28 en Niall (47e) op 20:25 van ‘EVP’. Er zijn T-shirts van de nieuwe held te koop met zijn initialen in goud. Wij kopen liever wielersokken in bij het tentje op de markt. Daarna terug naar ‘Mestreech’ en gewoon weer ‘chinezen’ in de achtertuin van het buiten der Broexjes. Bepaalde tradities zijn er om in stand te worden gehouden, nietwaar?

Door: Robbert Tilli

Morgen deel 3 uit dit wielerfeuilleton: Ronde des Vallées (FR)

En beelden van de TTT:

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑