Zilver voor de meiden en puike Amstelprestaties op het NCK

Zaterdag was het perfect weer in Dronten voor een mooi dagje NCK. De Amstel was weer met vier ploegen vertegenwoordigd en de Damesploeg maakt het helemaal af met een prachtige zilveren medaille. In het algemeen clubklassement werd De Amstel 3e. De chrono van een mooie wielerdag in de polder…..

Het NCK was dus weer in Dronten. Na een natte editie ’17 konden de tenten nu ’s ochtends vroeg worden opgezet in een mooi herfstzonnetje dat de dag langzaam opwarmde. In die basis verzamelden zich in de loop van de dag de verschillende ploegen. Met koffie, koek en de in- en uitgaande renners was het er de hele dag gezellig druk.

Te beginnen met de Junioren. De B-ploeg had vanzelfsprekend te lijden van de afwezigheid van WK – ganger en motor Enzo. Maar met vier tweedejaars die elkaar ook al door en door kennen vanaf de Jeugd (Victor, Menno, Ruben en Daan) een evenwichtige ploeg die hoopte wellicht de beste prestatie ooit (8e in 2017) te verbeteren. Dat zat er toch net niet in: het werd 9e. Het liep naar vermogen: Victor en Daan waren duidelijk de beste twee en Ruben en Menno deden zo lang mogelijk hun beurten. Na 30 km was het op voor Menno en trokken de andere drie door naar de 9e plaats. Tevreden en misschien ook opgelucht dat het seizoen er nu echt op zit, werd relaxed gekeken naar de andere categorieën, zoals de Dames.

Dames verrassen met zilver
Op training had René het al gezegd: “ze zullen zeker top-10 rijden, maar het kan zo maar podium worden” . En dat bleek toch waar te kunnen zijn! De meiden Maud, Rosan en Lieske hadden onder leiding van Riejanne een paar keer goed getraind op Oukoop en in de koers liep het ook als een trein. Riejanne was uiteraard de motor, maar Maud (Nederlands kampioen Nieuwelingen Tijdrijden) en Rosan (vorige week nog 3e in een koers) konden ook goed hun duit in het zakje doen. Lieske had het af en toe zichtbaar zwaar, maar draaide ook geregeld mee. Na een snelle tussentijd gingen ze dóór, en met vier op de finish af om de op dat moment snelste tijd (46.52) te klokken. Helaas gingen de snelle dames van WV Noord Holland (met meerdere World Tour dames) er 28 seconden onder. Maar deze tweede plaats voelt als goud, en is de kracht van het collectief! Grote klasse dus.

Jeugd naar mooie 4e plaats!
Daarna kwam de Jeugd al aanrijden met hun Tacxen en goede zin. Opnieuw 12 kilometer voor de wielen en na de 15e plaats van vorig jaar vast van plan om dicht richting het podium te gaan. Trainer Hans had ze met hulpcoaches Theo, Remco en Rutger klaargestoomd en Hans zat in Oostenrijk aan de liveticker. Mentale steun was er ook van eerste reserve Nick en verschillende supporters, dus ze konden hard van start.  Maar dan die eerste bochten….Mees ging er vol in en kopte in de tweede bocht een paar hekken weg, maar blééf op de fiets; dat was al winst. Daarna liep het naar gesmeerd en werd er volle bak gereden om met de tweede tijd van dat moment te finishen: Mees, Jelle, Viego en Julian stortten ter aarde. Helaas moesten ze via de scanner horen dat er nog twee ploegen onder hun 16.42 doken….dus geen podium met de vierde plek. De mannen waren er een beetje stil van. Maar dat hoeft niet; er is alles aan gedaan en het gat naar de 3e plaats was groot. Goed gedaan en volgend jaar weer een kans met nieuwe jonge renners! Prachtig evenement voor de Jeugd.

Maximale prestatie A-ploeg
De dag werd afgesloten met de A-ploeg. Dat had nogal wat voeten in de aarde. Niet kunnen, niet willen, niets laten horen, terwijl het NCK toch in ieders agenda hoort te staan. Maar dat maakte nu niet uit: de vijf mannen die er waren hadden er zin in en waren gemotiveerd! En daarmee de ploegleiding ook. De Tacxen stonden klaar, de dichte wielen, de tenten…. alleen waren de beide Jorissen met een wat overjarige auto vertrokken. Dus dat werd nog even spannend, maar ze waren er, wat later, maar op tijd om zich bij Teun, Dick en Roel te voegen. De ene Joris deed het op zijn gewone fiets (met TT stuur en dicht achterwiel), terwijl de andere Joris een TT fiets had geleend en nog snel een dicht achterwiel in de fiets kreeg geschoven. Joris moest er nog wel even aan wennen dat een starttijd ook een starttijd is: en ongeveer een minuut voor de start meldde hij zich op het startpodium waar de anderen helemaal niet nerveus op hem wachtten…”dat doet hij altijd (laatkomen)” zei ander Joris rustig. De ploegleiding had daar niets van in de gaten en volgde daarna ruim 65 minuten een solide trein die het verrassend goed deed. Een enkele bocht werd vooral in het begin niet helemaal soepel genomen, maar op de rechte stukken werd er stabiel gereden. Vooral lange Joris en Dick konden in het begin goed de beurten van Teun volgen, terwijl andere Joris pas later op stoom kwam. Er was op de dinsdag ervoor één hele keer samen getraind en die 40 minuten samen in het wiel betaalde zich uit.
Vooral Teun toonde zich een betrouwbare kapitein terwijl Roel vooral de lucht aan de achterkant brak, en na ruim 40 kilometer een laatste opofferingsbeurt deed. De laatste kilometers was dus voor de Jorissen, Teun en Dick, en de ene Joris maakte het spannend door een vluchtheuvel diagonaal te nemen (dit moet je zien om het te begrijpen), terwijl de andere Joris de laatste rotonde een bijna-schuiver maakte. Affijn, de mannen kwamen met zijn vieren heelhuids over de streep als – op dat moment – 11e, maar dat werd langzamerhand toen de Eliteploegen binnenkwamen 29e. Precíes de klassering van 2017! En dat met één Elite, één Basislid, één Sportklasse en twee net begonnen ex-roeiers. Een klassering vóór heel veel theoretisch sterkere en grotere ploegen. Zo zie je maar, met de juiste instelling en focus kan er veel bereikt worden en 48 km/u gereden worden. Wie weet volgend jaar met een Elite/Beloftenteam met dezelfde instelling…dan is er veel mogelijk.

Derde in het Clubklassement
WTC De Amstel eindigde met haar A-, B-, C- en D- ploeg als gedeeld derde  op het overall kampioenschap, achter winnaar WV Schijndel en De Jonge Renner. Dit klassement over de vier categorieën (op tijd) wordt alleen maar betwist onder de grote verenigingen en met een 2e, 4e en 3e plaats in de laatste drie jaar horen we daar zeker bij. Alle uitslagen staan hier:  http://www.nckdronten.nl/nieuws/

Het NCK: altijd mooi om het met je club te doen. Na afloop werd er ind e plaatselijke horeca nog geëvalueerd en de moraal was alleen maar beter. Dank aan alle renners en begeleiding voor de inzet!
Beelden van de Junioren onderweg:

 

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑