Zweterige ACC-opening in Nieuwveen

De Amsterdamse Crosscompetitie is zondag van start gegaan in Amsterdam-Buiten, vroeger bekend als Nieuwveen. Het terrein van het plaatselijk Mirandabad vormde het decor voor de start van de serie van 12 wedstrijden die op zondag 6 januari zijn finale beleeft.De Amstel was weer goed (van voren) aanwezig.

Dat we de laatste maanden met uitzonderlijke droogte kampen bleek overduidelijk uit de omstandigheden in Amsterdam-Buiten waar het de afgelopen jaren – ongeacht de omstandigheden – altijd een vieze bedoening was. Tijdens de race van zondag lukte het zelfs het beruchte stuk langs de sloot (Sloot? Welke sloot? Ik zie geen sloot) niet de renners te bevuilen.

Het technische parcours was in grote lijnen hetzelfde als in andere jaren. De dijk langs het golfterrein was voor menig renner het lastigste stuk: de harde hotseknots stuiter ondergrond maakte het zwaar en er moest een aantal keer de dijk opgereden worden via teruglopende bochten; voor velen een uitdaging.

Jeugd
Er was alvast veel jeugd aanwezig. Meer dan 40 startes in de oudste klasse; een prachtig gezicht. Bij de jongste Jeugd was Max Baars de enige Amstelrenner. Max gaat zijn tweede seizoen in en zijn 4e plaats in Amsterdam-Buiten doet vermoeden dat Max sterker is geworden. Wat gaat dat nog opleveren dit seizoen?
Bij de oudste Jeugd was er de eerste zege voor de Amstel in dit ACC-seizoen door Michiel Mouris (die zaterdag in Helmond al de eerste winst van dit seizoen in een nationale cross te pakken had). Julian Vergouw (2e) vergezelde MM op het podium en Pelle van der Putte (6e) en Viego Tijssen (14e) streden ook nog in de top 20.

Masters
De Masters waren zoals gewoonlijk weer met velen met daarbij veel nieuwe gezichten. Het podium zag er vooralsnog vertrouwd uit: Ron Vroom (HRC Excelsior) op de hoogste trede op zijn nieuwe fiets. Lang ging de strijd tussen hem en Michael Breedt gelijk op, maar bij het inhalen van een achterblijver sloeg Vroom in de laatste ronde een gaatje en toen was de vogel gevlogen. Slim. Derde werd Mark Touwen.

Sterk oprukkend vanuit de achterhoede (nieuw bij de 40+, dus niet voorin startend op basis van het klassement van vorig jaar) legde Sander Boerkamp beslag op de 5e plek, vlak voor de opvallend sterk voor de dag komende Pierre Deen. Ook in de voorhoede duelleerden Auke Broex en Caspar Hermans met elkaar, maar in de sprint naar de brug was Hermans (10e) ineens weer los van Broex (11e). Zij werden nog voorafgegaan door Dick Visser (9e) die op de harde ondergrond zijn vermogen goed kwijt kon en na de finish al weer stond te dromen van een rondje IJsselmeer. Dit keer op 3e kerstdag. Dan is het vast ook weer mooi weer.

40- en Dames
De pauzes tussen de koersen waren lang en zelfs zo lang dat de organisatie de start plotseling vijf minuten vervroegde. Koos Jeroen Kers kon daardoor alleen met een U-bocht alsnog aansluiten bij het aandenderende peloton, maar hij deed dat niet slecht. KJK, die áltijd in vorm is, stoomde nog op naar de 4e plaats achter de drie Amateur-crossspecialisten van de trainingsgroep van Gerard Keijzer (al in april weer gesignaleerd op de crosser) die te sterk waren. Wessel Mouris debuteerde in de 40- en deed dat ook goed met een knappe 7e plaats en Koen Warnier reed ook naar een keurige 11e plaats. Judith van Maanen (ook zo’n hele jaar door crosser) was de eerste dame voor Judith Jelsma en bij de Nieuwelingen reed Jelle Boonstra oppermachtig en sterk naar zijn eerste zege. Maurits Kool rukte van het achterveld op naar de bloemen: 3e. Iets verderop Mees van Duren die 5e werd.

Volgende week weer een kans: dan bij de Kampioen, een parcours dat vorig jaar twee keer bereden werd in volstrekt verschillende omstandigheden. Uw redactie doet een voorspelling: het wordt weer een snelle koers.

Foto’s van Klaas Groot van de Jeugd en de Masters: klik. Dick Visser fotografeerde 40- en de Nieuwelingen/Dames: hier

podium nieuwelingen

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑