Amstelmasters op EK veldrijden in Rosmalen

Niet alleen Mathieu van der Poel is zondagmiddag Europees kampioen geworden. Ook voor de internationale Masters waren er de afgelopen dagen Europese kampioenschappen in Rosmalen. Met daarbij veel podiumplekken voor Nederland. Enkele Amstelmasters waren op vrijdag en zaterdag ook van de partij.

Parcours

Parcoursbouwer van dienst was Richard Groenendaal. Hij houdt van moderne parcoursen. Dat komt neer op zo snel mogelijk van hindernis naar hindernis rijden, met voor het publiek veel mogelijkheden om de renners van dichtbij te aanschouwen. Wat zagen we in Rosmalen: een snelle grasomloop op een zandbodem (weinig moddervorming dus), 2 bruggen, 2 zandstroken, schuine kant, 2 taluds, stukje bos en vooral veel bochten. Op het oog een niet heel erg moeilijk parcours, maar in volle wedstrijd en bij hoge snelheid werd het toch technisch en vooral zeer zwaar omdat elke renner streed voor zijn positie.

De twee bruggen in Rosmalen – foto Luc Wilms

Vrijdag

De organisatie had besloten dat de Masters startten in verschillende categorieën op 30 seconden na elkaar. Bij de Masters 50-54 mochten Marcel Witte en Jan van Herwijnen zich opstellen in een startveld van 41 renners met 15 nationaliteiten. Daarachter de Masters 55-59 (35 man, 10 nationaliteiten) die dus vrij snel na de 50-54 werden weggeschoten. Marcel stond in het midden van het pak en was goed weg. Jan had meer moeite met het gedrang – iedereen bleef 2 aan 2 sprinten tot de eerste smalle hindernis, de schuine kant met twee berijdbare sporen. Al snel kwamen de eerste ‘iets oudere Masters’ Jan voorbij; dat gaf het nodige onderling gemopper. Nieuw voor Marcel en Jan was dat de wedstrijd ‘maar’ 30 minuten duurde, wat neerkwam op 4 ronden. Toch was het na ruim 30 minuten volle koers genoeg: nergens een moment rust, iedereen streed voor zijn plek. Marcel eindigde knap op plek 10, als tweede Nederlander. Jan werd licht teleurgesteld 23e, maar had wel alles gegeven – tot bloedens toe; vinger opgehaald zonder het te merken.

Marcel Witte in de startfase – foto Luc Wilms

Zaterdag

Op zaterdag was het de beurt aan Michael Breedt en Tom Koeleman. Michael had de pech achteraan te starten bij de 40-44. (38 man, 12 nationaliteiten) En jawel, op 30 seconden na hem startten de ook al zeer sterke 45-49 Masters (34 man, 11 nationaliteiten). Het scenario kan je bijna raden: eerst probeert Michael naar voren te rijden in zijn eigen veld. Dat is al een hele opgave. Komen daarna de eerste Masters 45-49 ook nog tussendoor, dan wordt het echt dringen. Zo kwam Michael na 5 ronden volle bak koers op plek 25 terecht.

Het slotstuk van de kampioenschappen was voor de jongeren. Benjamin Tom Koeleman reed in een bescheiden maar sterk veld van 21 Masters 30-34 (7 nationaliteiten). Voor Tom maar liefst 7 rondes koers! Hij werd 16e na bijna een uur cross. Dat is lang, ook voor jonge Masters.

Nog meer uitslagen en rondetijden lezen? Ga dan naar: www.ek-veldrijden.nl/resultaten/

De startlocatie bij het Autotron in Rosmalen. Tom Koeleman op rechts net zichtbaar.

Foto organisatie

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑