Dagje naar het Ouderkerkse strand bevalt goed

Het is al weer een dag geleden: de 9e editie van weer een gedenkwaardige Ouderkerker Cross. Gedenkwaardig door vooral de zware zandpassages, maar ook omdat de kaap van 300 deelnemers geslecht werd, en omdat er bijna alleen maar tevreden gezichten waren na afloop. En dan ook nog een winnaar als Dylan Groenewegen in de 40- klasse. Een verslag van deze mooie dag.

Het parcours: zandhappen
De voorbereiding begint uiteraard al een tijdje eerder. Hoe was het vorig jaar, welke accenten gaan we veranderen, regent het veel en zijn bepaalde stukken drassig? Van dat laatste uiteraard niets, hoewel de weermannen eigenlijk voor zaterdag en zondag wat regen voorspelden. Regen die dus (weer) niet kwam. Het zou er dus snel bij liggen, behalve het strand: dat was juist traag. Organisatoren Willem en Auke besloten dus al snel nog een extra zandpassage aan te leggen. En dan nog een iets gewijzigde start (tegen de opstoppingen), en een gewijzigde finish waardoor het in de start-finish zone wat overzichtelijker was. Dat alles viel bij de meeste mensen in goede aarde, hoewel de opeenvolging van vier strand-oversteken bij de meesten wel de adem redelijk afsneed.
Dan worden in de dagen voorafgaand nog wat maaiwerkzaamheden gedaan, de hekken geregeld en op zaterdag stond een flinke ploeg mannen aan de basis van het grootste deel van het parcours. Op zondagochtend heel vroeg de koffie van Willem, plaatsen van de hekken, partytenten etcetera, muziek aan en dan kon om 10.00 uur de Jeugd van start.

De Jeugd knokt: Michiel wint en Max net niet
Het Jeugdparcours kende een paar shortcuts waardoor men in ieder geval lekker vaak langs de ouders kon shinen. Opnieuw grote groepen deelnemers: vergelijk dat eens met de ACC een jaar of vijf geleden en het is duidelijk dat de Jeugd de toekomst had en heeft. Voor De Amstel was Max Baars meteen in de aanval, maar in de tweede ronde werd hij toch voorbij gestoken door de uiteindelijke winnaar Daley Terweij van Ulysses. Op drie stond Sten van Niekerk van DTS.
Bij de oudste Jeugd is er vaak een vol Amstelpodium en dat lukte deze keer ook weer. Na één ronde was Viego Tijssen nog de koploper, maar in ronde twee zette MM dat recht. Michiel reed als een speer door het zand en wist uiteindelijk solo te winnen. Viego hield Julian Vergouw achter zich, zodat het weer een 1-2-3-tje was. Op de 5e plaats eindigde Pelle van der Putte en verder nog Jeffrey Zwart (10e), en Fabio Valerio en Djai Denneboom.

Masters 40+: Vroom klopt de thuisrijders (weer)
De Amstelmasters weten niet meer wat te doen….maar op deze droge parcoursen lijkt Ron Vroom niet te kloppen. Zelfs parcourskennis, vier strandstroken en een bliksemstart van Sander Boerkamp haalden Vroom niet uit zijn evenwicht. Sander reed sterk, maar na een serieuze koprol was de vaart er wel een beetje uit en kon hij ook zijn karretje niet meer aanhaken. Wachten op regen en modder; wellicht helpt dat.
Michael Breedt en Marcel Witte volgden op 3 en 4, terwijl Pierre Deen en Roel Gerritsen een prestige strijdje uitvochten om plek 6 (Roel). Pierre bleef wel zijn mantra herhalen: “ik had top-5 kunnen halen!”.  Maar het zou zo maar kunnen dat Pierre deze ACC nog een keer gaat lukken ook. Afwezige in de top-10 was deze keer Caspar Hermans. Zijn keuze voor de crosser beviel hem maar matig (14e) en hij was zelfs ruim achter Auke Broex (11e) die tussen het organiseren door ook even meedeed.
Tsja, en achter deze voorhoede volgde nog een enorme sliert van oude fitte mannen: liefst 120 mannen lieten een kruisje zetten bij de inschrijftafel. Iedereen in gevecht met zijn eigen positie, en zo lang dat sportief gaat (ook bij het dubbelen) gaat het allemaal nog goed; gelukkig maar.

Nieuwelingen en Dames: Jelle Boonstra flitst langs, Rosan weer de snelste
Jelle Boonstra woont op een steenworp van de Ouderkerkerplas en heeft dan ook een (thuis)voordeel. Hij schijnt af en toe stiekem bij te trainen en dat betaalt zich uit. Gevoegd bij enig talent dat wel. Hij had eerst nog wat te duchten van clubgenoot Maurits Kool, maar die schakelde zich door een ongelukkige val uit. Na afloop bleek Maurits zelfs zijn arm gebroken te hebben (inmiddels ook geopereerd en in het gips; sterkte Maurits!). Achter Jelle, op gepaste afstand streden Chris Oosenbrug (DTS) en Mees van Duren om de derde podiumplek. Mees moest deze keer genoegen nemen met een evengoed mooie 3e plaats.Rosan Koper deed het ook goed: zij was op plaats 6 de eerste dame. Niet ver daarachter de “Damesmaster” Marianne van Leeuwen van Ulysses en Hanneke Mulder (Ahoy).

Funklasse: voor de Fun
In de Ouderkerker Cross is ook ruimte voor de Funklassers, zeg maar de plaatselijke recreanten. De Haan Wielersport had daarvoor zijn gehele personeel ingeschakeld en met de sterke Guido Coers (1e) en Wiegert Dormans (3e) stonden er zelfs twee man met de bloemen te zwaaien. Paul Kuijer (2e) stond daar tussenin. Beste Dame was hier Julia Evers.

De finale: Dylan nu ruim voor Victor
En dan was er nog de finale van de 40-. Zou het weer een herhaling worden van 2017 toen een millimetersprint met val in een hagelbui de beslissing bracht tussen Dylan Groenewegen en Victor Broex (Victor won)? Daar leek het heel even op toen Victor en Dylan in ronde twee (beiden startten ver naar achteren) de kop namen. Dylan deed het kopwerk, maar Victor hield het wiel. In de zandstroken kwam de power van Dylan toch wat meer tot zijn recht: telkens nam hij een paar meter; een paar meter die Victor dan weer wist dicht te rijden, maar in de vijfde van de zes ronden was het gat geslagen: Dylan reed weg om redelijk onbedreigd naar zijn 5e Ouderkerker Cross-zege te rijden. Victor kwam op twee binnen en op ruime achterstand was het Koos Jeroen Kers die met de bloemen mocht zwaaien. Leider Dennis Soeverein werd 4e voor Lucas Keuning (MBC). Een van de favorieten, Niek Voogt, moest deze keer genoegen met de 6e plaats (overigens na materiaaldefect in de laatste ronde, met Wessel Mouris en Menno Broex op 7 en 8). 5 Amstelrenners bij de eerste 10 dus (en dan tellen we de chiploze Teun Mouris niet mee).

Met het afbouwen van het parcours en het opruimen van alle zaken eindigde zo een bijzondere 9e Ouderkerker Cross. Waterkoud, maar droog weer en prachtige uitdagende sport op het Ouderkerker strand. Dank aan de vele vrijwilligers, want zonder hulp is zo’n evenement niet mogelijk. Ruim 300 deelnemers, goede sfeer, mooie energie; en daar gaat het om.

 

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑