ACC Uithoorn: waardige finale

De Amsterdamse Crosscompetitie zit er weer op. De finale bij UWTC bracht weer de gebruikelijke dagsuccessen en winst in de eindklassementen van de Jeugd A, Jeugd B, Dames en de 40+. De eindklassementen van de Nieuwelingen en de 40- gingen  voor De Amstel ‘verloren’.

Na een jaar afwezigheid keerde UWTC dit seizoen terug in het rondreizende ACC-circus; vorig seizoen was het nieuw aan te leggen crossparcours niet op tijd af. En hoewel ‘een parcours dat niet af is’ als een ideale crossondergrond klinkt, dacht UWTC daar anders over en werd de wedstrijd geannuleerd.
Bij de verkenning van het parcours vroeg menig oudgediende zich af waar dan dat nieuwe crossparcours was: er werden vooralsnog dezelfde grasstroken bereden als in vroegere jaren met alleen het verschil dat de halsbrekende taludjes langs de atletiekbaan onbenut bleven. Na een lange vertrouwde aanloop was er uiteindelijk achter het nieuwe clubhuis (mooi!) op een postzegel een technische speeltuin toegevoegd: draaien, keren, heuveltjes en een spinneweb. Alles op een droge, snelle ondergrond. Het stalen cross-ros kon na afloop dan ook weer “zo” de stal in; zoals dat in meer dan de helft van deze ACC-editie kon.

De Jeugd: genieten van ver voor tot ver na de start
Week na week leverden de jonge renners van de Amstel strijd in de modder van de ACC. Bij de jongste jeugd namen namens de Amstel deel: Sabine “altijd strijd” Zwart en Max “een prijs is een prijs” Baars. Bij de oudste jeugd namen regelmatig deel Michiel “Beer van Baambrugge” Mouris, Viego “snoeihard rechtdoor” Tijssen, Julian “coureur in hart en nieren” Vergouw, Pelle “vol gas” van de Putte, Jeffrey “comeback kid” Zwart, Fabio “gebeeldhouwd op zijn fiets” Valerio, Djai “waar is de berg?” Denneboom, Luce “elke week beter” Schlick en Tom “ll be back” Landa.

Iedere koersdag kent een zelfde verloop. De jonge renners komen aan in het gezelschap van hun ouders en rijden samen warm. Dat spreken ze niet af. Ze vinden elkaar gewoon. 10 minuten voor de start worden de gezichten strakker. Ze worden opgeroepen. En weg zijn ze. Iedere renner geeft alles. Ze bollen over de finish. De prijswinnaars worden gehuldigd. De jonge renners rijden vervolgens samen rondjes en moedigen hun favorieten aan. De opwinding is duidelijk zichtbaar wanneer clubgenoot (en halfgod) Dylan Groenewegen meedoet. “Dylan is er!”. En Dylan knikt en zegt gedag. Feest compleet.

De jonge ouders moeten zich vervolgens in allerlei bochten wringen hun assertieve kroost over te halen huiswaarts te keren. De ACC is een feest voor de jeugd, ongeacht positie op de ranglijst. Maar uiteindelijk is er wel een ranglijst en dat weten de jonge renners dondersgoed.

Julian met Viego in zijn wiel.

Vandaag de laatste wedstrijd in Uithoorn. Bij de oudste jeugd was er nog spanning aan het top van klassement. Viego staat 4 punten voor op Julian. Zou dat genoeg zijn? Michiel rijdt snel weg, met vlak erachter Julian en Viego. Viego lijkt een eenvoudig doel te hebben vandaag “het wiel van Julian”. Waar de Amstelmasters een regionale reputatie van “net niet” hebben opgebouwd (maar daarvoor nu, naar verluid, een groepstherapeutische mannenpraatgroep hebben opgericht) weten de jonge renners van de Amstel heel goed wat afmaken is. Michiel wint de koers. Julian wordt wordt derde en Viego vierde. Het klassement in jeugd B is voor Viego. Boem!

Max in zijn schooluniform

Bij de jongste jeugd staat Max in het klassement 10 punten voor op de nummer twee. Max en Viego hebben mogelijk vooraf overleg gehad, want Max doet hetzelfde. Max blijft in het wiel van de nummer twee, Dailey van Ulysses. Max komt nog terecht in een heg, waar hij zijn fiets dan niet goed uitkrijgt, maar hij vindt zijn gedroomde wiel weer vlot. De winst gaat vandaag naar Sten van DTS, Dailey wordt twee en Max drie. Max wint het klassement van jeugd A. Hij draagt de rest van de dag zijn winnaarstrui en vast ook maandag naar school. Het zit erop. Het was weer mooi.

Masters: Breedt is de winnaar
Bij de Masters de gebruikelijke dagwinnaar: Ron Vroom van HRC Excelsior. Kennelijk had Vroom de feestdagen slechter verteerd dan zijn concurrenten; waar hij normaal gesproken met ruime voorsprong solo over de streep komt, moest hij er dit keer om sprinten met clubgenoot Brian Burggraaf (2) en ons aller Sander Boerkamp (3). Sander sloot het seizoen af met een goed gevoel: geen pech!
Klassementsleider Michael Breedt kwam er niet aan te pas: al wekenlang tobt hij met zijn rug en vandaag toucheerde hij ook nog eens onzacht een hek/paal. Nadat hij met een 12e plaats zijn eindzege in het klassement veilig had gesteld besloot Michael per direct een punt achter het seizoen te zetten. Volgende week geen NK in Huijbergen voor hem (zegt hij nu). Op het podium van het eindklassement werd Michael vergezeld door Casper Hermans (3). Verder in de top 10 van het eindklassement: Sander Boerkamp (4), Pierre Deen (5) en Roel Gerritsen (7).

De Masters deden het weer goed: maar liefst 94 renners deden 6 of meer keren mee en de startvelden liepen soms op tot 120+. Extra vermelding nog voor Jeroen van Hoeijen: zonder al te veel training won hij met overmacht de 60+ klasse. Als Jeroen (weer) gaat trainen wordt er veel van hem verwacht. In het klassement verderop een groot aantal Amstelmasters. Zij waren wekelijks goed vertegenwoordigd. Het is voor de oudjes ook lekker overzichtelijk met elke zondag hetzelfde ritueel: op de fiets aankomen, al dan niet nog een rondje inrijden, dan koffie en inschrijven, praatje over elkaars kansen , weer een stukje inrijden, opstellen voor de start, koersje rijden waarin nauwelijks verschil met de uitslag van een week eerder te zien is; nog een koffietje en dan op huis aan (of nog even de 40- bekijken). Goede zondagbesteding.

40-: Niek pakt zijn derde zege
Net als bij de Masters was er in de 40- ook een kopgroep van drie die tot in de laatste ronde om de zege vocht. Dat is het mooie van zo’n snel parcours: er is koers. Niek Voogt was daarin uiteindelijk de snelste en pakte zijn derde dagzege van deze ACC en ook de derde plaats in het eindklassement. Tristan Geleijn reed ook een sterke koers: 5e. Overall-winnaar werd Dennis Soeverein, die het met slechts één zege moest doen, maar wel de regelmatigste was. Bij de Dames werd leidster Rosan Koper verrassend geklopt door Marianne van Leeuwen, maar Rosan mocht wel de leiderstrui van de ACC 2018 aantrekken. In de Nieuwelingenkoers kwam Jelle Boonstra wat te kort, maar mogelijk hield hij zijn kruit droog voor schaatswedstrijden die hij ook nog rijdt. Jelle werd 4e, vlak voor Mees van Duren. Jelle en Mees eindigden zo als 2e en 4e in het eindklassement.

Na afloop waren de prijsuitreikingen en kreeg iedere trouwe deelnemer ook een mooie ACC-Buff, in de kleur van De Amstel…hoe toepasselijk. Volgend jaar komt er weer een ACC, wellicht met wat wijzigingen, maar dat is nog héél ver weg.

Foto’s Dick Visser: klik.
Klaas Groot: https://photos.app.goo.gl/2YKZJXyPotXrRwUS9

Foto’s Kristel Nijssen: klik!

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑