Voorbeschouwing NK Veldrijden

De veldrijders beginnen aan de laatste weken van hun seizoen. Komend weekend staat het Nederlands Kampioenschap in Huijbergen op het programma. Een bosomloop en weidegrond met daarbij als voornaamste hindernissen de Nootjesberg en het Triestenduin. Welke Amstelrenners zijn er van de partij? Op zaterdagmiddag 12 uur klinkt het startschot voor ruim 80 (!) Nieuwelingen. Daaronder Mees van Duren. Hij heeft zich goed laten zien in de nationale veldritten dit seizoen. Het hoofd koel houden, je wedstrijdvoorbereiding doen en Mees rijdt een prima koers.

Daarna is het om 13 uur de beurt aan de Masters 50+. Drie Amstelrenners aan het vertrek daar. Pierre Deen heeft weinig nationale wedstrijden gereden (bepalend voor je startpositie als je bij de eerste 30 finisht), hij zal in de laatste rijen van start gaan. Aan de andere kant is hij relatief fris, heeft veel snelheid in de benen en het omhoog lopen zal hij ook wel aan kunnen.
Jan van Herwijnen is kersvers 50+ en heeft vermoedelijk van het stel de meeste starts in Huijbergen achter zijn naam staan. Maar cijfers zeggen op dit NK niets, de vorm telt. Laat dat laatste bij hem nou net zijn weggezakt tot een ‘basisniveau +’.
Marcel Witte is net als vorig jaar in de Friese veengronden de man waarop we moeten letten als het op een kampioenschap aankomt. Start van voren, is snel, voldoende handig, kan goed lopen en is in vorm.

Bij de Masters 40+ staat Michael Breedt op de lijst. De vraag is of hij van start gaat. Het verslag van de laatste ACC-cross was er vrij duidelijk over: te veel last van de rug. Wanneer Michael toch zou starten zou hij zeker geen ‘(modder)figuur’ slaan. Het hele jaar goed gereden – vaak een dubbel in een weekend, plus zijn handigheid op bosrondjes moet hem zeker lang in een goede positie kunnen houden.

Als laatste op de zaterdag de Amateurs. Bijna 100 man op de startlijst! Met daartussen Jort de Boer. Wat hij gaat doen? Consolideren in zo’n groot veld en zo lang mogelijk de startpositie zien te behouden. Daarna vrij blijven van pech – want die duivel zat Jort nog weleens achter z’n hielen.

Op zondag bij de Junior-Vrouwen staat Rosan Koper aan het vertrek. Top 10-notering? Waarom niet. Ze is snel en handig en heeft een goed seizoen gereden.

Tristan en Owen Geleijn en Niek Voogt mogen bij de Junioren voor hun kansen gaan. Owen reed met regelmaat naar een hoge notering in de nationale wedstrijden. Niek en Tristan lieten zich ook in de ACC-wedstrijden zien. Alle drie zijn ze in staat om een uitstekende koers te rijden.

Bij de Elite-Vrouwen staat Judith van Maanen te midden van profs als Marianne Vos, Annemarie Worst en Denise Betsema. Geen eenvoudige opgave, maar Judith  – lid van het crossteam van UWTC – weet zich goed omringd met steun en tips.

Iemand over het hoofd gezien? Laat het de redactie weten. De wedstrijden van de Vrouwen en Elite-Belofte worden helaas niet live uitgezonden of gestreamd. We moeten het doen met de samenvattingen. Zondagavond weten we alles.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑