Weekendje wind en regen

Het was dit weekend het weekendje van de afgelastingen. Niet vanwege sneeuw of ijs, maar vanwege de wind. Zaterdag gingen er al koersen niet door, en zondag was het vooral in het zuiden van het land bar en boos. Daar sta je dan met je goede benen. Maar veiligheid is ook een ding, en terecht. Toch werd er hier en daar serieus gekoerst. Vooral de Junioren deden het goed in de Omloop van Schijndel. Die werd met de toenemende wind wel ingekort, maar toen was de slag al gevallen. Vooral Enzo Leijnse kon zijn benen weer laten spreken. In de kopgroep van 7 (met o.a. Owen Geleijn en Roy Duijvesteijn) bleef Enzo  rammen totdat hij met één andere renner (Lars Boven) over was. Die Lars kon hij niet lossen en in de sprint werd Enzo geklopt. In het volledig uiteen geslagen peloton nog veel meer Amstel Junioren die zich goed lieten zien: Roy 5e, Owen 7e,  Niek Voogt 13e, Jim Kes 17e,  en verderop nog een aantal mannen dat behoorlijk nat binnendruppelde. Achteraan starten was hier overigens ook een factor. Zo bemerkte Nieuweling Jan Boukema die ook deelnam.

Op Sloten was het dan ook nog het weekend van het Kampioenschap van Amsterdam. Zaterdag was het winderig, maar wel droog. En met die wind wordt zelfs een “racebaan” als Sloten een interessant koersparcours, waar positie en conditie belangrijke factoren werden.
Bij de Nieuwelingen leken Mees van Duren en Jelle Boonstra goede zaken te doen door te ontsnappen met één concurrent van WV Noord Holland. Toch wisten drie Alkmaarders uit het peloton de oversteek te maken naar de kopgroep, waardoor de verhouding 2 – 1, plotseling 2 – 4 werd. Mees (6e) en Jelle (4e) konden het uiteindelijk niet bolwerken. Olav Wind (9e) en Taco Keijzer (11e) eindigden op gepaste afstand. In de Mastersklasse was verreweg het grootste startveld met zo ‘m 100 man. Ondanks de wind bleef het nog lange tijd gesloten, maar half koers versplinterde het peloton in meerdere groepen. In de eerste groep o.a. Pierre Deen en Caspar Hermans die in de vroege vlucht zaten, maar ook Edwin Commandeur, Sander Boerkamp en Auke Broex. Caspar schakelde zichzelf uit door een ongelukkige val door een overslaande ketting en Pierre kreeg onvolledige informatie van de wegkapitein waardoor Deen zijn kruit een rondje te vroeg verschoot. Pierre 4e, Auke 7e bij de 50+. Sander werd 5e in de 40+ en Edwin 8e. Er is nog ruimte voor verbetering, dat is duidelijk.
Renner Deen was vervolgens de enige Master die een dag later de Ronde van de Waarderpolder aandurfde: in de regen reed hij naar plek 16.

Bij de Dames was er in een zeer beperkt gezelschap op zondag wel een succesje: Roos Markus werd kleddernat winnares, met Shawna Baudet op plek 3. Bij de Jeugd was het Max Baars die opnieuw de zege pakte in de A-klasse. In de oudste groep werd Viego Tijssen 2e. De redactie staat altijd open voor verslagen van deze heroïsche koersen.
Volgende week in ons eigen Regiokampioenschap hopelijk beter weer.

Afgelastingen:
Er waren ook Elite/Beloften in Schijndel, maar die moesten onverrichter zake naar huis. Op het moment van de start steeg de windkracht naar 9 en dat was van het goede te veel. Dat gold ook voor de Dames die zaterdag in Strijen wilden starten en een paar Elites die met WPGA in België van start waren gegaan in Brussel – Zepperen: omgewaaide bomen maakten het koersen onmogelijk:

Ziehier een van de vele hindernissen die de renners voor de wielen geschoven kregen vandaag te Brussel – Zepperen. Valpartij na valpartij , onberijdbare wegen etc. Logisch dus dat de wedstrijd werd stilgelegd (logischer had geweest dat de wedstrijd niet van start was gegaan !)Glenn komt er zonder kleerscheuren vanaf , maar jammer genoeg zijn er andere renners met minder geluk huiswaarts gekeerd.Op naar de volgende & laten we deze dag maar snel vergeten.

Geplaatst door Glenn Debruyne op Zondag 10 maart 2019

 

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑