Amstel-jeugd kleurt Purmerplein

Het Purmerplein in Amsterdam Noord. Geen plek die normaal gesproken veel enthousiasme losmaakt. Drukwerk heeft er in de jaren 80 zelfs een liedje over overgemaakt: “ik verveel mij zo in Amsterdam Noord”. Maar op Hemelvaartsdag in 2019 is dat allemaal anders. Dan is de Ronde van het Purmerplein. Dan is het feest.

800 meter
De Ronde van het Purmerplein is een rondje van 800m. Met twee haakse bochten, gaten in de weg en putdeksels. Het hele parcours is afgezet met dranghekken. Muziek schalt over het plein. De speaker maakt er een feestje van en maakt zo de toch al spannende koersen, nog spannender. Dit is wielrennen zoals het bedoeld is, in een geweldige sfeer.

Een deel van de jonge renners bevindt zich voor een meerdaagse koers in Denemarken. De thuisblijvers hadden er zin in en kwamen en masse naar het Purmerplein.

Koers
In cat 1/2 Max Baars aan de start. Vooraf kondigt hij aan “de koers hard te willen maken”. Omstanders lachen erom dat een 8 jarige dit soort taal gebruikt, maar Max bedoelt dit serieus. Na twee rondes demarreert hij uit het peloton. “kijk hem eens gaan die Max Baars, wat een grinta!”, brult de speaker. Zijn twee maatjes van DTS weten bij hem te komen. De kopgroep van 3 gaat er voor sprinten. Max wordt tweede.

In cat 3/4 starten twee jonge renners die hun debuut maken

Sterk debuut van Quinten

in een koers. Ze zijn dit jaar lid geworden en trainen elke week. Davin Huisjes en Quinten de Jong hebben er zin in. Ze verkennen samen met hun clubgenoten het parcours. Die bochten. Die putdeksels. Dat is wel even wennen. Quinten en Davin doen het geweldig. Quinten weet zich te handhaven in de kopgroep, waarin hij lange kopbeurten doet. Davin komt er net niet bij, maar trapt stevig door. Quinten wordt vierde en Davin rijdt top 10. Wat een debuut. Na afloop vragen ze aan hun ouders: “wanneer gaan we weer?”.

In cat 5/6 een stevige Amstel delegatie. Deze mannen hebben vooraf een geheim plan gesmeed. Naar verluid afgestemd via “Insta”. De start is furieus en als je er dan niet bij zit dan wordt het lastig op zo’n kort, bonkig en hoekig rondje als het Purmerplein.
Djaj Denneboom zit attent mee in de kopgroep van 9. Ravi Heidstra, Tom Landa, Jesse den Otter, Thijmen Drexhage en Marten Kleinstra missen de slag net, maar geven niet op. Ze werken samen en proberen zich terug te knokken. Maar ondertussen is Emma Zoetmulder van HSV de Kampioen bezig aan een indrukwekkende solo. 10 rondes voor de finish worden alle door Emma gedubbelde renners uit de koers gehaald. Alleen de kopgroep (met Djai) blijft met Emma in de koers. Emma haalt zelfs de kopgroep nog bij en wint. Djaj weet knap naar een zesde plek te sprinten.

Normaal rijdt Fabio Valerio natuurlijk ook mee. Hij is nog te ziek om te koersen, maar komt wel gewoon zijn wielermaten aanmoedigen. Het is een mooi stel.

De balans
Wat is er mooier dan een criterium in de straten van Amsterdam? Hulde voor de organisatie van ARC Ulysess dat ze deze koers ook toegankelijk maken voor de jeugd. De muziek, de speaker, de eettentjes, de braderie. Dit is koersen.

De jonge renners van WTC de Amstel vormen een hecht collectief. Ze steken elkaar aan en helpen elkaar. Dat is mooi om te zien. Volop ambitie, inzet en kameraadschap.
En dan natuurlijk de debutanten en de jonge renners die niet zo vaak koersen. Ze hebben genoten vandaag. Dat smaakt naar meer.

Geen winst voor WTC de Amstel vandaag, maar onze jonge renners kleuren het Purmerplein. Van verveling was op Hemelvaartsdag zeker geen sprake in Amsterdam Noord. Renners en publiek vermaken zich opperbest. Het wordt tijd voor een muzikale ode aan de ronde van het Purmerplein.

One thought on “Amstel-jeugd kleurt Purmerplein

  1. Met zo een fantastisch verslag en prestaties wil je toch jeugdlid worden?

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑