NK Jeugd: overstroming in Ameide

Het NK jeugd is dit jaar Ameide, een mooi oud dorpje langs de Lek. Op de dijk van Ameide staat een informatiebord dat verwijst naar een dijkdoorbraak in 1741. Ameide kwam toen onder water te staan. Het ziet er even naar uit dat dit op 15 juni 2019 ook kon gebeuren. Op de dag van het NK regent het ‘s ochtends onophoudelijk. Ook nu blijkt de dijk het kwetsbare punt.

Het NK is voor vrijwel alle jeugdwielrenners het hoogtepunt van het wielerseizoen. De jonge renners kijken hier al weken naar uit. Dit NK is een NK met twee gezichten. Prachtige koersen, spannende finales, maar de valpartijen doen de ouders en de renners soms sidderen.

Het parcours is onder droge omstandigheden al een pittig rondje door de oude dorpskern van Ameide. Klinkers, krappe bochten en een dijk op en even later weer even af. De regen maakt sommige delen van het parcours verraderlijk glad. De dijkopgang is voorzien van een laag rood asfalt en is bij regen spekglad. Hier gaan vele renners onderuit. Ook op andere plekken is het raak. Bij de jongste categorieën zijn er veel individuele schuivers. Bij de ouderen gaat het harder en zij rijden meer in een peloton. Met alle gevolgen van dien. De jonge renners zelf wijzen ook naar hun kamikaze collega’s (daar gebruiken ze zelf overigens andere termen voor). Natuurlijk doen de vele valpartijen iets met zo’n dag en met de renners zelf. Een aantal nemen bewust gas terug of doen niet mee in het gedrang.

Sabine en Max – categorie 2 en 3 – “dijkbewaking”
Bij de jongste jeugd Max (cat 2) en Sabine (cat 3) aan de start. De wekkers gingen al vroeg in huize Zwart en huize Baars. In de stromende regen rijden ze naar Ameide. Sabine zegt niet blij te zijn met de regen, maar aan haar humeur merk je niks. Ze heeft er zin in. Max is dol op koersen in de regen, op klinkers. Alleen de wind ontbreekt voor zijn droomomstandigheden.

De startvolgorde is op basis van de kwalificatie per district. Sabine en Max starten beiden achteraan. Dat is een stevig nadeel op dit parcours. Waar kun je op dit parcours naar voren? Tijdens de verkenning wordt ook de stoep overwogen. De jonge ouders voelen dat ze dit idee eigenlijk moeten afkeuren, maar gebruiken daarvoor veel woorden. De jonge renners concluderen: “dus het mag”. Sabine belandt in de staart van de koers en knokt daar voor haar plek. Ze blijft overeind en finisht als 26ste. Max weet heel wat renners in te halen vanaf de start, maar de vogel is al gevlogen. Hij moet een aantal keren vol in de remmen om een vallende renner te ontwijken (ook hij blijft overeind). Hij wordt 14de. Na afloop is Sabine relaxed. Ze heeft lekker gereden en een paar meiden achter zich gehouden. Max is boos (op de vallende renners) en teleurgesteld (over zijn plek). Na een paar minuten is ook dat voorbij. Max merkt als snel op dat 14 het rugnummer is van Cruijff en van Groenewegen.

Tyler en Michiel – cat 5 – “delta werken”
Tyler op de eerste rij en Michiel op rij twee aan de start. De weg is inmiddels opgedroogd. Meteen vanaf de eerste ronde koersen beide Amstelrenners attent voorin. Het is even zoeken naar Tyler in het peloton omdat we hem amper herkennen in een Amstelshirt. Iedereen kent Tyler in zijn rood-witte-blauwe tricot. Michiel gaat diverse malen in de aanval maar wordt steeds teruggehaald. Hij krijgt nooit meer dan een meter of 15. Uiteindelijk komt een langgerekt peloton van 25 man op de finish af. Tyler komt als eerste door de laatste bocht en knalt vol door. Op de meet heeft hij een fietslengte voor op nummer 2. Tyler wordt voor de 5e(!) keer op rij Nederlands Kampioen. Voor Michiel plek 4.

Hierboven de feitelijke weergave van de koers. Langs de kant is het nagelbijten. Michiel is nationaal kampioen in de cross. Tyler op de weg. De Amstel is favoriet, maar wie gaat er winnen? Het is een prachtig gevecht waar, voor de Amstel aanhang, de overige renners toeschouwer lijken in een tweestrijd. In vele hoofden speelt ook dat de vader van Tyler onlangs is overleden. Dit is het eerste NK zonder Patrick. Na de finish, uit het zicht van het grote publiek, strekt Tyler zijn rechterhand en richt zijn blik naar boven. Michiel feliciteert Tyler met zijn overwinning, Wat een klasbakken.

Jesse, Julian, Viego en Tobias – cat 7 – “gaten in de dijk”
Jesse start op de eerste rij en kan daardoor gelijk vanaf de start goed voorin meerijden. Omdat het zoals altijd vanaf de eerste meters volle bak gaat, is het voor de andere Amstelmannen, die iets verder achteraan starten, moeilijk om ook voorin te komen. Door de hoge snelheid vallen er al snel gaten in het peloton. Jesse komt terecht in een kopgroep van 17 man. Viego, Julian en Tobias komen op een gaatje in een grote groep daarachter. Voorin blijft het tempo hoog en door het bochtige parkoers worden er steeds meer renners gelost. Jesse zit steeds goed.
Uiteindelijk blijven er nog 10 man over. Tegen het einde van de koers gaat het tempo nog maar eens een stukje omhoog. Mede door die hoge snelheid is er in de laatste bocht voor de finish nog een valpartij, waarbij 3 renners tegen het asfalt gaan. Gelukkig heeft Jesse dit een beetje verwacht en kan hij de valpartij ontwijken. Jesse wordt knap 6de. Julian en Viego eindigden netjes in het achtervolgende peloton als 24e en 26e. Tobias had z’n dag niet en kwam in een groepje daarachter als 60e over de streep.

Overstroming in Ameide
‘s Ochtends regent het pijpenstijlen en dreigt Ameide voor het eerste sinds 1741 weer te overstromen. Gedurende de dag klaart het op en wordt het droog. Ameide wordt tijdens het NK jeugd wielrennen wel overstroomt met enthousiaste jonge renners en hun aanhang, waarvan vele een topdag hebben. De vele valpartijen eisen hun tol van de renners, de ouders en ook van de sfeer later op de dag. Opvallend is dat iedere jonge Amstelrenner overeind blijft en zonder kleerscheuren weer naar huis gaat. Op de training van dinsdag wordt gespeculeerd hoe dat kan. Waarop een ouder roept “vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan”.

Foto’s Erik van Ravenswaaij (cat. 5): klik.

One thought on “NK Jeugd: overstroming in Ameide

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑