NK week Ede: Victor Broex en Riejanne Markus vooraan in heet Ede

Deel 3 van de NK weekenden vond plaats in en om Ede waar het heet en chaotisch koersen was. De Beloften van De Amstel kwamen niet geheel ongeschonden uit de strijd, maar de 5e plaatsen van Victor Broex (Beloften) en Riejanne Markus (TT) maakten veel goed.

Zaterdag reden de Beloften en de Dames met daarin Amsteldeelname. Het parcours was zaterdag het grootste onderwerp van gesprek. Niet de aankomst strook; want dat was een mooie oplopende weg van 350 meter. Maar wel was dat het niet selectieve parcours, de warmte en de onveilige passages op “het heen en weer” stuk. Op die weg waren in het midden paaltjes geplaatst waar je tussendoor kon schieten om wat plaatsen te winnen. En renners zijn renners…..als de jury dan niet gewoon meteen optreedt, dan doe je het. Gevolg: chaos en onrust in het peloton en meer dan één valpartij(tje) en vooral een enorm onrustige koers, zeker als het parcours verder dan ook vooral een hardrij parcours is waar een massasprint te verwachten is.
Niet voor niets werden er zondag bij de profs extra hekken aangebracht waardoor het allemaal veel rustiger en veiliger was.
Jammer dat dit zo was: daardoor kwam in het NK voor Beloften o.a. Daan Hoeks al in de eerste ronde ten val, kwam terug en reed met een pijnlijke hand de koers gewoon uit, zelfs als 42e. Maar, na afloop in het ziekenhuis bleek er toch een breuk te zijn en zit Daan de komende weken in het gips. Heel vervelend en ook jammer, want Daan was bezig aan een zeer sterk seizoen met goede uitslagen.
De andere Beloften met Amstel op de licentie waren Niall Tilli, Ruben van der Pijl, Victor Broex, Sven Burger (SEG, terug na een blessure) en Friso van Diemen. Allen reden wel eens van voren in de koers. Niall kwam vlak voor de finale ongelukkig ten val (over een bidon) en moest de Finish Beloften NKstrijd staken. Het was Victor die in de laatste ronde zijn stijgende lijn van de laatste weken nog eens liet zien en met een machtige spurt in het zog van de Sunweb, SEG en Metec coureurs naar de vijfde plaats sprintte. Volgens Victor liep het allemaal volgens boekje en als je dan inderdaad niet stilvalt kan je ver komen. Knappe uitslag voor een eerstejaars.
Geheimtip: veel potjes tafeltennis spelen de dag voor de koers; goed voor de ontspanning!
De anderen finishten in het vooral door de verschillende valpartijtjes uitgedunde peloton.

Markusjes in koers
Het tijdritparcours leidde tot weinig kritiek. Een lange weg heen en weer over een stuk van de Veluwe. Riejanne deed het in de Tijdrit bijzonder goed. 5e worden in een veld met de drie beste tijdrijdsters van de wereld is een prestatie op zich. Femke werd op gepaste afstand 33e. Zaterdag in de hete vrouwenkoers liet ze zich ook heel goed zien. Riejanne deed voor haar CCC team nuttig werk door mee te zijn met de “vroege vlucht” van acht dames en daarmee de andere ploegen tot achtervolgen te dwingen. Eén van die ploegen was de ploeg van favoriete Lorena Wiebes en daar rijdt zus Femke. Femke mocht dus haar beste kruit verschieten in de voorbereiding en niet onterecht: Wiebes reed onbedreigd naar de zege vóór Marianne Vos. Riejanne finishte als 30e, Femke liet zich blij uitbollen als 84e.

Voornemen voor volgend jaar: meer Amsteldames aan de start en een selectiever en ook veiliger parcours.

 

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑