Interclubwedstrijden Jeugd

Op zondag 5 mei was de eerste Interclubwedstrijd van dit seizoen op het stratenparcours van ‘Nicooz Ronde van Amstelveen’ en afgelopen zondag de laatste voor de zomerstop bij Olympia. Goed moment voor een tussentijdse beschouwing.

Interclubwedstrijden (IC’s) zijn in beginsel bedoeld voor jeugdrenners (8-14 jr) en Nieuwelingen (15-16 jr) met een KNWU-basislidmaatschap. Dit zijn renners die (nog) niet de ervaring en het niveau hebben om aan nationale wedstrijden mee te doen. Bij de IC’s kunnen deze renners niet te ver van huis (ja voor wielrenbegrippen is alles tussen Texel en Woerden niet ver van huis) en op een niet te hoog niveau ervaring opdoen met wedstrijden. Renners met een wedstrijdlicentie mógen ook meedoen. Zij doen dit vaak bij een IC die wordt georganiseerd door hun eigen club (want ouders ingeschakeld als vrijwilliger), als het een speciale IC is (stratenparcours, Triple etc) of als er geen geschikte landelijke wedstrijd is die dag.

De afgelopen maanden kwamen er heel wat IC-berichtjes voorbij op de ‘Jeugd WTC De Amstel’ App-groep. Meestal zijn het podiumfoto’s gevolgd door allemaal lieve, grappige en trotse reacties. Logisch, maar een beetje meer aandacht voor ‘de achterhoede’ zou soms wel op zijn plaats zijn. Bij deze!

De Amstel kende dit seizoen zes renners die hun debuut maakten bij de IC: Davin Huisjes (cat.3), Quinten de Jong (3), Luke Schlick (5), Marten Kleinstra (6), Tom Landa (6) en Jesse den Otter (6). Vijf van deze zes hadden al enige wedstrijdervaring (VJC) op ons eigen clubparcours, maar een wedstrijd rijden bij een andere club is best spannend. Je komt ineens op een parcours met een of meer bochten naar rechts (Amstelrenners kunnen alleen 4x links), met straatklinkers, een viaduct of zelfs met een echte klim (BRC Kennemerland).

En dan nog het verschil in renners: bij de VJC ken je iedereen en wordt je ingedeeld op niveau, bij de IC ken je (de eerste keer) bijna niemand en is de indeling op categorie (twee geboortejaren bij elkaar). Meedoen is dan belangrijker dan het resultaat. Helemaal als er renners met een wedstrijdlicentie aan de start staan en het tempo hoog ligt. Dan mag je als nieuwkomer al blij zijn als je het een paar rondjes bij kunt houden.

Maar wie vaker meedoet merkt dat het juist heel leuk kan zijn om niet altijd hetzelfde rondje te rijden en dat er bij andere clubs ook aardige renners zijn waar je gezellig mee kunt inrijden of napraten. En als de ouders dan een beetje helpen om realistische doelen te stellen (meedoen, een of meer rondjes bij het peloton blijven of uitrijden) dan krijgt de renner er meestal wel plezier in en wil vaker meedoen. Mooie voorbeelden hiervan zijn: Ravi Heidstra, Djai Denneboom, Thijmen Drexhage, Tom Landa, Jesse den Otter (ja dit was een van de starters!), Max Baars, Quinten de Jong, Fabio Valerio, Samuel Enderink, Tristan Stoelinga en Jeffrey Zwart, zij staan regelmatig aan de start bij de IC.

Omdat zoals gezegd bij de IC’s deelnemen belangrijker is dan winnen, geldt dat iedereen die in 2019 negen of meer keer heeft meegedaan een medaille krijgt bij de laatste wedstrijd. Er zijn in september nog zes IC’s, dus iedereen nu drie of meer IC’s heeft gereden en ze in september allemaal rijdt, gaat voor die medaille.

Op zondag 22 sept. is de laatste IC op ons eigen clubparcours, noteer die datum alvast in je agenda!

Voor het aantal deelnames aan de IC per Amstelrenner: klik 

De uitslagen van De Triple van afgelopen weekend: klik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑