Wat er allemaal kwam kijken bij het organiseren van de Ronde van De Ronde Hoep

Een verhaal én een oproep van Amstellid Henk Hagen

Het is al weer een tijd geleden dat de 50e Ronde van Ouderkerk plaatsvond. De polder De Ronde Hoep was toen van 18.45 tot 21.30 uur afgesloten voor diegene die niet wilden wielrennen. De boeren, woonachtig langs de route konden zelfs met hun verse melk of strontkar de weg niet op. En dat was geheel te danken aan de organisatoren, Auke Broex, Willem Jansen, Paul Kuijer, Jan de Haan, Kees Bosman en Henk Hagen. Deze zes hebben bijna negen maanden lang de bewoners van de Ronde Hoep bestookt met brieven, mails en apps om hen blijvend te informeren over de voortgang van het evenement. Natuurlijk, om zoveel krediet te verwerven dat alle bewoners de koers zouden omarmen.  En dat deden zij, op een enkeling na.

Maar eerst effe dit, wat een geweldig aantal leden van WTC namen deel aan de koers. Bijzonder ja: neem Ronald de Waal, zo donder je in 2018 op de grond, breekt een sleutelbeen, stelen je zonnebril om een jaar later, je hoeft niet super gezond te zijn, win je ondanks of dankzij diabetes 1 de 50e Ronde van Ouderkerk op de omloop van de Ronde Hoep. Maar let op: hij begon niet met wielrennen uit hobby of uit liefde voor de sport, neen, omdat de dokter hem dat voorschreef. Ja je leest het goed. Godsamme, wint Ronald dankzij een dokter. Ik ken nog wel een aantal sukkels die aansporing nodig hebben, maar die zullen niet winnen op een wijze zoals Ronald heeft gedaan. Zijn grote voorbeeld Caspar redde het net niet, terwijl Caspar bij aanvang van de start vertelde dat hij in supervorm verkeerde. Caspar heeft al zoveel krediet opgebouwd met zijn wijze van koersen, 2018 stond hij nog op het podium in de Ronde van Ouderkerk, dat het ons geen bal kan schelen hoe hij gefinisht is. Hij deed mee, betaalde inschrijfgeld, koerste alert, nog steeds goed op gewicht, hield zijn nervositeit goed verborgen, is en blijft een toprenner.  Voor een uitgebreider  wielerverslag verwijzen we naar onze website.

Ik dwaal af naar de voorbereiding en de afloop van de koers. Die zaterdagavond 15 juni na een uur of tien ’s-avonds zat de vrolijke stemming bij mij en anderen er goed in. Dat had alles te maken met de spanning die tot ontlading kwam na afloop van de koers. Op een enkele valpartij na is de koers vlekkeloos verlopen, dankzij de grote aantallen vrijwilligers. Ondanks al die helpers was vooraf gaand aan de koers best wel stressen voor ons.

Neem Kees, al vanaf het najaar was hij vooral druk met het lospeuteren van een vergunning voor het evenement. Aan de vergunning waren zoveel (veiligheids-)voorwaarden verbonden dat mij gevraagd werd Kees te assisteren. De taken werden door de maanden heen steeds meer verdeeld en namen in aantal toe. Wie moest wat doen en op welke wijze, wat is een veilig omloop voor een wielerwedstrijd?  Tja, dat wisten wij ook niet. Dus werd er contact opgenomen met een enkele andere wielerclub die ervaring hebben met  dergelijke wedstrijden, met de Commandant Motorbrigade van de Nationale Politie (deze brigade begeleidt grote (wieler-)evenementen zoals de Amstel Goldrace en nog wat van dat soort activiteiten)  met de KNWU, o.a. voor de verzekeringen, etc.  Kees en ik waren verguld met alle informatie die werd geleverd om de koers zo veilig mogelijk te houden. Portofoons werden gehuurd, motorrijders geronseld, volgauto’s ingepland, verkeersregelaars benoemd, borden geplaatst, wegdek gecontroleerd, wegversmallingen in kaart gebracht, overleg met politie, brandweer en ziekenvervoer om de bereikbaarheid te waarborgen.

Maar dan Willem J, de bekendste Ouderkerker en de man met de meeste contacten in dat dorp tot ver daar buiten. Dranghekken, eehhmm Automatische Externe Defibrillator(AED), EHBO, verdunningsborden, posters, sponsoren, linten, pilonen, gras maaien bij start en finish, god-allemachtig “neen Auke, geen catering onder het viaduct, boer Korrel verzorgt ons de gehele dag”. “Wat geloof je mij niet, ik ga wel effe praten, weet je en loop maar gelijk mee.” Willem is mijn held, wat een heerlijke hardwerkende doener. Onmisbaar bij dit soort evenementen.

Of eehhmm, wat dachten jullie van Paul en Jan, de gehele advertentie bulk, krant, media, ook sponsoren binnenhalen, op- en afbouw van het parcours, controle van het wegdek over de gehele omloop, informatie naar alle aanwonende van de Ronde Hoep. De actielijst is pagina’s lang en alle activiteiten zijn uitgevoerd. Wat een kanjers.

Onderwijl bleek dat Auke zoveel mogelijk alle activiteiten die nodig waren voor de ronde digitaal vastlegde. Ik alleen al had tot voor kort 399 emails ontvangen en verstuurd. Auke zal een veelvoud te verwerken hebben gekregen en dat doet hij supergoed. Hij is, zo kennen wij hem, een spin in het web. Niks ontgaat hem en ik zeg het maar hier, hij is van onschatbare waarde voor WTC en als hij het even niet weet is daar Judith, die ook een nimmer aflatende energie toont om wat voor WTC te betekenen. De jury, opbouw start en finish, KNWU contact persoon, rondemiss, rondemister en zo zou ik nog pagina’s kunnen vullen met werkzaamheden die door Auke zijn verricht. Pppfff, euforisch was hij met ons allen na afloop, op slechts een activiteit na, hij heeft niet gereden. Hij nam, geheel tegen zijn wens in, niet deel aan de ronde. Wat had hij graag Casper, Ronald, Marcel, Michael, Pierre en al die andere uit sportklasse willen geselen op de fiets.

Maar wat deed jij voor de Rondes?
Ik stop met het opsommen van al het werk dat zich bij een wielerronde aandient. Het is veel en steeds weer weten de organisatoren op het laatste moment de organisatie zodanig te managen dat het uiteindelijk vlekkeloos verloopt. Vraag Rena Markus over zijn inzet voor de Ronde van de Nes, Michiel Winthagen over zijn inzet voor de Ronde van Amstelveen en vraag ons over de Ronde Hoep. Wij allen zitten soms met samengeknepen billen omdat wij de aantallen verkeersregelaars niet kunnen binnenhalen. Voor de Ronde van Ouderkerk  hadden wij 24 regelaars nodig plus enkele signaleurs. Het lukte ons eerst niet voldoende vrijwilligers hier voor te vinden. Dus zijn er tegen aanzienlijke kosten professionele verkeersregelaars bij gehuurd en aangevuld met partners/vrienden van Amstel leden. En daar baal ik van. Een vereniging met bijna 300 leden kunnen geen omloop bemensen. Natuurlijk, velen willen rijden, maar die avond van de 15e juni hebben er geen 300 Amstel-ers gereden. Waarom is er niet gereageerd op mijn oproep om je beschikbaar te stellen? Een volgende keer zouden we alleen professionals kunnen inhuren. Dat scheelt in de voorbereiding veel stress in het wel/niet laten doorgaan van de Ronde. Het inschrijfgeld zal wellicht drastisch verhoogd worden om dit te kunnen realiseren. Maar ik weet ook dat verhoging van het inschrijfgeld een heikel punt is. Er zijn alternatieven. Allereerst beseffen wij dat het steeds lastiger wordt in deze tijd met een risico-vermijdende overheid evenementen te organiseren tegen een betaalbare prijs. Aan de vergunningsvoorwaarden kan eigenlijk alleen nog worden voldaan als de organisatie een bijna 100% veiligheid inbouwt. Dus rijst de vraag of het nog wel mogelijk is dergelijke evenementen te organiseren. Zo ja, tegen welke kosten dan? Welnu, met bijna 300 leden stel ik het bestuur voor een rooster samen te stellen van alle leden ouder dan 18 jaar die bij toerbeurt ingezet kunnen worden bij WTC evenementen. Ja, dan kan het gebeuren dat je een keer per drie jaar geen WTC wedstrijd kunt rijden, is dat erg…. nee natuurlijk niet. Daarvoor ben je lid van een vereniging met de wetenschap dat jij, ik en anderen immer voor elkaar klaar staan om onze evenementen te kunnen laten plaatsvinden. Wij, de organisatie van de Ronde van Ouderkerk, hadden het heerlijk gevonden wanneer een dergelijk rooster beschikbaar was geweest. Een dergelijk rooster maakt het zoveel makkelijker. Werk aan de winkel en besef, lid zijn van WTC is niet vrijblijvend wanneer je wenst deel te nemen aan alle activiteiten.

Allez, op naar de najaarscrossen.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑