2007

Clubkampioenschap voor Patrick Bos.

De clubkampioenschappen van 1e Paasdag werden onder milde omstandigheden afgewerkt; een zonnetje en niet te veel wind maakte het kampioenschap tot één van de lichtste edities van de afgelopen jaren. Allereerst ging de Jeugd van start. Hier viel een dubbelslag te vieren voor de familie Vink; in de jongste categorie zegevierde Wouter en bij de iets oudere Jeugd was de overwinning voor Bart Jan.

Hierna was de beurt aan de senioren, verdeeld over drie categorieën: Nieuwelingen/Dames, B-klasse (Trimmers, 50+ en Amateur B/C) en de A-klasse (Amateur A, Elite/Belofte). Dit leverde een mooi startveld op van een mannetje of 35 waarbij de hoofdrollen wederom opgeeist werden door de renners die tot nu toe dit seizoen de dienst uitmaken op het clubparkoers. Het vertrek verliep zoals tot nu toe dit seizoen gebruikelijk, d.w.z. dat de eerste demarrage samenviel met het startschot en het peloton direct op topsnelheid lag met voorspelbare gevolgen voor de zwakkere broeders en zusters aan de achterzijde van het peloton.

Nadat vanuit de start een trio afstand had genomen van het peloton groeide dit drietal de eerste 10 minuten uit tot een zestal en was de koers eigenlijk gelopen. Opmerkelijk was het rijden van Levi Heimans in deze fase. In eerste instantie sleepte hij vanuit het peloton twee renners naar het ontsnapte leiderstrio toe alsof hij een bestelling moest afleveren. Niet veel later liet hij zich echter uit de kopgroep terugzakken in het peloton en deed hij pogingen een tweede bezorgronde op poten te zetten door met (delen van) het peloton opnieuw op jacht te gaan naar de koplopers. Deze missie slaagde niet en toen na 40 minuten het peloton gedubbeld werd door de vijf koplopers (Auke Broex, Patrick Bos, Dion Beukeboom en Lars van de Vall uit de A-klasse en René Markus uit de B-klasse) gaf de snelste fietskoerier van De Amstel er de brui aan. Na de dubbeling van het peloton door de koplopers trad er een wapenstilstand in die slechts onderbroken werd door het afsprinten van de overgebleven Nieuwelingen/Dames na 45 minuten en 5 ronden. Derk Abel Beckeringh rekende hier eenvoudig af met zijn enige overgebleven concurrent Joos Mouris.

Vervolgens werd het weer rustig in het peloton. De titel bij de B-klasse kwam na 5 kwartier en 10 ronden uiteraard zonder slag of stoot in handen van René. Alleen de strijd om de overige podiumplaatsen leverde nog wat spanning op. Cor Baas en Michael Breedt maakten zich in de laatste ronden los van de rest en leken onbedreigd de laatste podiumplaatsen te gaan bezetten, maar in de allerlaatste ronde was het toch nog Pim Bonstra die bij dit duo aansloot. Cor (2) en Pim (3), samen goed voor heel wat jaren parcourskennis, zorgden ervoor dat nieuwkomer Michael voorlopig slechts aan het podium mocht ruiken.

Terwijl de A-klasse zich zette aan het volmaken van de 2 uur en 10 ronden werd duidelijk dat in de kopgroep geen overeenstemming bestond over de vraag hoe het sprintkanon Bos bestreden moest worden. Menig gedubbelde renner – waaronder de verslaggever – kon zich zelfs niet aan de indruk ontrekken dat de kopgroep eigenlijk totaal géén idee had hoe ze Patrick van de overwinning moesten afhouden, behalve dan misschien die ene rijpere renner, maar ja; die werd niet begrepen….. Nadat de gedubbelden waren afgesprint – 5e plaats voor Yorick Bos en daarmee 1e Junior – was het alleen nog maar de vraag wie de plaatsen 2 t/m 4 zouden gaan bezetten, de overwinning van Patrick stond vast. Door afhaken van eerst Lars en vervolgens Auke in de laatste ronden draaide het uit op een sprint á deux tussen Patrick en Dion waarbij laatstgenoemde slechts een half wieltje moest toegeven.